BIVŠI PREDSJEDNIK BRAZILA

Bolsonaro na jet-skiju maltretirao grbavog kita i sve snimao

Svaki dan me optužuju za neku vrstu nestašluka, rekao je Bolsonaro

Bolsonaro odbacuje navode. Facebook

H. J. I.

21.11.2023

Savezna policija istražuje bivšeg predsjednika Brazila Jaira Bolsonara zbog "uznemiravanja" grbavog kita dok je tokom državnog praznika divljao na jet-skiju.

Incident se navodno desio u junu

Incident se, kako piše Guardian, dogodio u vodama kraj jugoistočne obale Brazila, u blizini grada Sao Sebastiao u junu. Bolsonaro je tada uočen kako mobitelom snima kita s udaljenosti od oko 15 metara.

- Čovjek, za kojeg se smatra da je Bolsonaro, snimao je video mobilnim telefonom dok se kit ponašao uznemireno - objavila je novinska stranica iG. Brazilski zakon zabranjuje "namjerno uznemiravanje bilo koje vrste kitova", kao što su dupini ili grbavi kitovi.

Odbacuje navode

Prema pravilima Agencije za zaštitu okoliša Ibama, plovila s upaljenim motorima ne smiju se približavati takvim životinjama na udaljenost manju od 100 metara. Pomorcima je također zabranjeno loviti ili upadati u prostor jata dupina ili kitova te stvarati pretjeranu buku unutar 300 metara od bilo kojeg kita.

Bolsonaro odbacuje navode. 

- Svaki dan me optužuju za neku vrstu nestašluka - rekao je. Grbave kitove često se može vidjeti uz brazilsku obalu, a 68-godišnji Bolsonaro nije prvi političar koji je upao u probleme jer ih je uznemiravao. Vijećnik Vagner Teikseira (Wagner Teixeira) kažnjen je u kolovozu jer je zlostavljao životinju kada joj je brodom prišao na manje od 30 metara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.