ČETVERODNEVNA PAUZA

Arapski šefovi diplomatija pozdravili sporazum o primirju Hamasa i Izraela

Sporazum bi u konačnici trebao dovesti do nastavka pregovora o dvodržavnom rješenju palestinsko-izraelskog sukoba

Sukob je počeo 7. oktobra kada su Hamasovi napadači i drugi naoružani borci upali preko granice u Izrael. WAFA

FENA

22.11.2023

Arapski ministri vanjskih poslova pozdravili su u srijedu sporazum o privremenom primirju između Izraela i oružane grupe Hamas u Gazi, ali su saopćili da bi to trebalo produžiti i postati prvi korak ka potpunom prekidu neprijateljstava.

Četverodnevna pauza

Ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Egipta i Jordana izjavili su na brifingu za medije u Londonu da bi sporazum, koji uključuje oslobađanje talaca i pojačanu pomoć razorenom Pojasu Gaze, također u konačnici trebao dovesti do nastavka pregovora o dvodržavnom rješenju palestinsko-izraelskog sukoba.

Prema sporazumu o privremenom prekidu vatre od srijede, Izrael i Hamas pristali su na četverodnevnu pauzu u borbama, kako bi se omogućilo oslobađanje 50 talaca koji se drže u Gazi u zamjenu za 150 Palestinaca zatočenih u Izraelu i ulazak humanitarne pomoći u enklavu.

Saudijski ministar vanjskih poslova, princ Faisal bin Farhan Al Saud, kazao je da humanitarnu pomoć treba održati i proširiti, te da kasnije ne bi trebala postati uvjetovana daljnjim oslobađanjem talaca.

- Kakogod da se humanitarni pristup sada poveća kao rezultat ovog sporazuma o taocima, mora ostati na snazi i mora se nadograđivati - kazao je on.

Cilj trajno rješenje konflikta

- Ni u kom trenutku ne smije doći do smanjenja ovog pristupa zasnovanog na napretku za daljnje oslobađanje talaca. Kažnjavanje civilnog stanovništva Gaze zbog držanja tih talaca apsolutno nije prihvatljivo - izjavio je saudijski ministar.

Sukob je počeo 7. oktobra, kada su Hamasovi napadači i drugi naoružani borci upali preko granice u Izrael, i ubili su 1.200 civila i izraelskih vojnika istovremeno uzimajući 240 talaca.

Izrael je odgovorio teškim bombardovanjem, a zatim invazijom na pojas Gaze, ubijajući više od 13.000 Palestinaca, među kojima najmanje 5.600 djece, saopćila je Hamasova vlast u Gazi.

Arapski ministri vanjskih poslova predvode takozvanu kontakt grupu većinom muslimanskih zemalja koje lobiraju kod glavnih izraelskih saveznika i stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a da okončaju rat u Gazi i krenu prema trajnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.