DIPLOMATSKA TURNEJA

Video / Žestoka poruka premijera Španije Netanjahuu: Broj mrtvih u Gazi je nepodnošljiv

Danas, više nego ikada, moramo da nastavimo sa ozbiljnom perspektivom mira, poručio je Sančez

Netanjahu i Sančez: Pozivam na okončanje humanitarne katastrofe u Gazi. The Guardian

Z. K.

23.11.2023

Pedro Sančez (Sanchez) premijer Španije započeo je svoju diplomatsku turneju na Bliskom istoku, a među prvim posjetama bile su one Izraelu i Palestini gdje se sastao sa brojnim zvaničnicima.

Mir i sigurnost

Posebno upečatljiva bila je posjeta Sančeza Izraelu gdje se sastao s predsjednikom države Isakom Herzogom (Isaac) te premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu).

Iako su mnogi očekivali kako će Sančez ublažiti svoju retoriku, tokom razgovora sa Netanjahuom španski premijer je jasno poručio kako je protiv onoga što Izrael trenutno radi u Gazi kao i da je broj mrtvih u Pojasu Gaze nepodnošljiv.

- Danas, više nego ikada, moramo da nastavimo sa ozbiljnom perspektivom mira. Bez političkog rješenja ponovo smo osuđeni na beskonačne cikluse nasilja. Moramo održati međunarodnu mirovnu konferenciju što je prije moguće sa svim uključenim stranama. Danas rješenje sukoba uključuje materijalizaciju dvije države, Izraela i Palestine, koje koegzistiraju u miru i sigurnosti - rekao je Sančez.

Također, Sančez je poručio i kako priznaje pravo Izraelu da se brani, ali da to ne može uključivati smrt nevinih civila u Pojasu Gaze.

- Pozivam na okončanje humanitarne katastrofe u Gazi i strašne patnje Palestinaca. U interesu Izraela je da radi za mir, a danas mir znači uspostavljanje održive palestinske države koja uključuje Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalem, prema rezolucijama UN-a - poručio je Sančez.

Terorističke grupe

Sančez je rekao Netanjahuu da se protiv terorizma ne može boriti samo upotrebom sile, te je u tom cilju podsjetio na špansko iskustvo protiv ETA-e, baskijske terorističke grupe, koja je ubila oko 840 ljudi između 1958. i 2018. godine.

Nakon sastanaka s izraelskim zvaničnicima, Sančez se sastao i sa palestinskim rukovodstvom te je održao sastanak s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmoudom Abasom (Abbas).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.