KONTROVERZNA ODLUKA

Novi argentinski predsjednik najavio premještanje ambasade u Jeruzalem

Havijer Mileji obećava podršku Izraelu i poziva južnoameričke lidere na zajedničko djelovanje

Havier Mileji. AP

N. Č.

24.11.2023

Argentinski predsjednik Havijer Mileji dao je svoj prvi intervju stranim medijima, ističući svoje planove o premještanju argentinske ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem. Razgovarajući za novine "Kfar Chabad," Mileji je kritikovao južnoameričke lidere koji ne podržavaju Izrael i najavio odlučne korake za vraćanje talaca kućama.

Poziv južnoameričkim liderima

- Moramo napustiti licemjerje. Planiram potaknuti druge južnoameričke i globalne lidere da intenziviraju napore za vraćanje talaca kućama i da priznaju pravo Izraela da zaštiti svoje građane svim potrebnim sredstvima. I to ću učiniti bez oklijevanja ili rezerve - izjavio je Mileji.

Na pitanje o obećanju premještanja argentinske ambasade u Jeruzalem, Mileji je potvrdio svoju namjeru.

- Jeruzalem je glavni grad Izraela, a premještanje naše ambasade tamo će simbolizirati ovo priznanje. Nadam se da će mnoge druge zemlje slijediti primjer - dodao je.

Mileji, koji je nedavno nagovijestio mogućnost prelaska na judaizam, dijeli blisku vezu sa Zviom Grinblatom (Zvio Greenblatt), predstavnikom Habada u Buenos Airesu. 

Kontinuirano privlači pažnju

- Ne idem u crkvu, idem u sinagogu. Moj vodič nije sveštenik, to je rabin. Učim Toru. Priznat sam kao prijatelj Izraela - istaknuo je Mileji.

Ekonomist po struci, Mileji je privukao pažnju dok je mahao izraelskom zastavom u Rosariju te otkrio svoj naučnički pristup ekonomiji inspiriran jednim od svojih učenika iz jevrejske zajednice u Buenos Airesu.

Očekuje se da će najava Mileija o premještanju ambasade potaknuti raspravu o regionalnim odnosima i priznavanju Izraela, čime će Argentina postati jedna od zemalja koje su prepoznale Jeruzalem kao glavni grad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.