PREVOZIO 239 PUTNIKA

Porodice žrtava avionske nesreće leta MH370 "Malaysia Airlinesa" zahtijevaju novu potragu

Mlazni avion MH370 kompanije Malaysia Airlines nestao je 8. marta 2014. godine

Malaysia Airlines. Facebook

D. R.

27.11.2023

Rodbina desetina kineskih putnika koji su poginuli kada je avion "Malaysia Airlinesa" nestao prije skoro 10 godina zatražili su u ponedjeljak potpuno novu istragu, pošto je sud u Pekingu počeo saslušanje njihove nove žalbe za odštetu, javlja AFP.

Mlazni avion MH370 kompanije "Malaysia Airlines" nestao je 8. marta 2014. godine, a prevozio je 239 putnika, uglavnom iz Kine, na putu od Kuala Lumpura do Pekinga.

Više od 40 porodica podnijelo je tužbe protiv "Malaysia Airlinesa", proizvođača aviona Boeinga, proizvođača motora Rolls Royce i osiguravajuće grupe Allianz, objavila je državna televizija CCTV.

Nije pronađen trag aviona

U zoni pretraživanja Indijskog okeana od 120.000 kvadratnih kilometara (46.000 kvadratnih milja) nije pronađen nikakav trag aviona, a pokupljeni su samo neki komadi krhotina.

Operacija pod vodstvom Australije, najveća u historiji avijacije, obustavljena je u januaru 2017. godine.

Porodice su u ponedjeljak objavile otvoreno pismo upućeno malezijskom premijeru Anvaru  Ibrahimu (Anwaru), pozivajući na novu potragu za nestalim avionom ne prihvatajući princip "Nema pronalaska, nema naknade".

- Članovi naših porodica se nadaju da će sami tražiti let MH370. Članovi porodica voljni su uložiti svoj novac u potragu ili sarađivati sa sposobnim pojedincima i kompanijama - navodi se u pismu.

Nestao s radara

Misterija nestanka Boeinga 777 "Malaysia Airlinesa", na letu MH370 od Kuala Lumpura prema Pekingu ulazi u desetu godinu. Nešto poslije ponoći, 8. marta 2014. godine, taj je avion poletio, sa 239 putnika i članova posade, u redovnom noćnom letu.

Šezdesetak minuta potom nestao je s radara, isključio svu elektronsku komunikaciju i nestao bez traga. Do današnjeg dana olupina nije pronađena, nekoliko njenih dijelova isplivalo je u kasnijim godinama na istočnoj obali Afrike te plažama Madagaskara i otočića Reunion u Indijskom okeanu, i to je otprilike sve.

Istražitelji su uspjeli, uz pomoć komunikacijskih "pingova" prema Inmarsatovom satelitu, zaključiti da je MH370 letio oko šest sati nakon nestanka i vjerovatno skončao daleko na jugu, oko 2.000 kilometara zapadno od Australije, a brojne teorije godinama su kružile javnom prostorom, od toga da je bila riječ o otmici, požaru u teretnom prostoru, namjernoj sabotaži, političkim igrama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.