SIMPATIZERI ISIS-A

Detalji slučaja koji je uznemirio Njemačku: Uhapšeni tinejdžeri koji su planirali teroristički napad

Edris D. (15) iz Afganistana i Rasul M. (16) iz Čečenije planirali su napad na božićnu pijacu ili sinagogu

Njemačke vlasti su uhapsile dvojicu tinejdžera. Platforma X

N. Č.

30.11.2023

Njemačke vlasti su uhapsile dvojicu tinejdžera, Edrisa D. (15) iz Afganistana i Rasula M. (16) iz Čečenije, osumnjičenih za planiranje terorističkog napada u Kelnu. Edris je u grupnom četu na društvenoj mreži Telegram pozvao na sveti rat protiv Zapada i najavio napad, odredivši petak, 1. decembar, kao datum izvođenja napada.

Obojica su identifikovana i uhapšena, a istražitelji su otkrili da su planirali izvesti napad koristeći samonapravljene zapaljive naprave ili mali kamion. Meta napada trebala je biti božićna pijaca ili sinagoga u Kelnu.

Edris, koji nije bio poznat policiji niti Kancelariji za zaštitu ustava, brzo je identifikovan nakon objave snimka na Telegramu. Rasul, simpatizer ISIS-a, klasifikovan je kao "relevantna osoba" za terorizam.

Ova uznemirujuća situacija ukazuje na visok nivo opreza i efikasnost sistema ranog upozorenja u Njemačkoj u sprječavanju potencijalnih terorističkih napada. Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije, Herbert Reul, izjavio je da je sistem aktivan i da sarađuje s državnim i saveznim bezbjednosnim organima kako bi zaštitio stanovništvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.