SUD U MINHENU

Advokat državljanina BiH optuženog za ubistvo supruge: Nije toliko pametan da je ubije i izmisli sve

Do kraja suđenja Srećko S. je ostao pri svojoj odbrani, a to je da je njegova supruga izvršila samoubistvo

Srećko S.: Nisam ubio svoju ženu. merkur.de

H. J. I.

2.12.2023

U sudu u Minhenu jučer je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64), državljaninu Bosne i Hercegovine, koji se tereti za ubistvo svoje supruge.

Naime, njegov advokat je rekao da optuženi “nije toliko pametan da je ubije i u tako kratkom roku izmisli navedenu priču, koju ponavlja godinama”.

Dvije bivše supruge ga optužile za nasilje

S druge strane, javni tužilac je u završnoj riječi optuženog prikazao kao brutalnu i nasilnu osobu, a njegove dvije bivše supruge su također svjedočile o njegovim izlivima bijesa i optužile ga za nasilje.

- Zločin nije bio stran njegovoj ličnosti i trebalo bi da bude kažnjen doživotnom zatvorom - rekao je tužilac, dodajući da je optuženi hicem u glavu ubio suprugu "vođen ljubomorom".

Ipak, do kraja suđenja Srećko S. je ostao pri svojoj odbrani, a to je da je njegova supruga izvršila samoubistvo.

- Nisam ubio svoju ženu - rekao je optuženi još na prvom ročištu, nakon čega je briznuo u plač:

- Zar ne vidite da još uvijek nosim vjenčani prsten.

Ubistvo iz ljubomore

I zaista, u prvi mah 2015. godine njena smrt je zaista okvalifikovana kao samoubistvo. Međutim, javno tužilaštvo je, u međuvremenu, došlo do novih saznanja. Naime, terete ga ubistvo iz ljubomore jer su njih dvoje tada bili u procesu razvoda. Iako se prvobitno mislilo da je riječ o samoubistvu, tokom svih ovih godina postojala je sumnja koja je ukazivala upravo na supruga.

On je već bio na optuženičkoj klupi, ali je prvobitno oslobođen zbog nedostatka dokaza. Na kraju suđenja koje je trajalo više od godinu dana, a na osnovu okolnosti, Okružni sud u Minhenu je, čak i pored postojanja sumnje sudskog vijeća, odlučio „in dubio pro reo”, u "slučaju sumnje za okrivljenog“ i osudio ga samo za nedozvoljeno držanje oružja.

Međutim, Savezni sud pravde (BGH) u Karlsrueu poništio je ovu oslobađajuću presudu zbog čega se on sada ponovo našao na optuženičkoj klupi.

Javno tužilaštvo tereti državljanina BiH da je suprugu ubio iz ljubomore jer je ona nakon 17-godišnjeg braka ušla u vezu sa drugim muškarcem. Njih dvoje su imali petoro djece. Inače, u optužnici se navodi da je riječ o pravom smaknuću gdje ju je on natjerao da kleči, a zatim joj pucao u glavu.

"Kontrolisao svaki njen korak"

Prema tužilaštvu, njihov odnos je oduvijek bio težak jer je optuženi bio ljubomoran i kontrolisao je sve.

- Optuženi, koji je ženu želio samo za sebe, izolovao ju je od porodice i prijatelja, kontrolisao je njen svaki korak - rekao je tužilac u svom izlaganju. Dodao je da je žena u nekoliko navrata pokušala da pobjegne iz ove stresnog i nasilnog braka, ali se uvijek vraćala optuženom, zbog djece. Inače, u momentu majčine smrti djeca su bila starosne dobi od četiri do 14 godina.

On je na sudu izjavio da su pištolj, za koji nije imao dozvolu, koristili tokom seksualnih igrica. Inače, prema njegovim riječima, te kobne večeri su se posvađali, a ona je uzela pištolj, dok je on pokušavao da joj ga otme iz ruke. A, onda se začuo pucanj.

- Odjednom sam vidio krv - rekao je on dodajući da je njegova žena prije tog dana nekoliko puta pokušala da sebi oduzme život, prenose Nezavisne novine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.