JUŽNA LUKA ALGECIRAS

Španska policija zaplijenila skoro tonu kokaina: Pripadao je Balkanskom kartelu

Balkanski kartel je trenutno najaktivniji na evropskom nivou, navedeno je u saopćenju policije

Zaplijenjena skoro tona kokaina. Platforma X

H. J. I.

3.12.2023

Španska nacionalna policija u zajedničkoj operaciji s carinicima u južnoj luci Algeciras zaplijenila je gotovo tonu kokaina skrivenog u kontejnerima dopremljenima iz Južne Amerike, a droga je pripadala Balkanskom kartelu, saopćila je policija na svojoj internetskoj stranici. 

- Balkanski kartel je trenutno najaktivniji na evropskom nivou - navedeno je u saopćenju.

Policija navodi da mu latinoameričke grupe šalju kokain skriven među legalnom robom u kontejnerima koji brodovima stižu u španske luke. Akciju je počela nakon dojave o dolasku kontejnera sa "značajnom količinom kokaina" u Algeciras, jednu od najvećih luka u Španiji, u pokrajini Andaluziji.

Dva kontejnera

Agenti, koji od ranije istražuju djelovanje Balkanskog kartela, imali su i informaciju da ta grupa sastavljena od državljana s prostora bivše Jugoslavije traži i način prerade tog kokaina. Istovremeno su iz Kolumbije dobili upozorenje da brod iz Ekvadora, koji pristaje u Kolumbiji, namjerava prevesti kokain do luke u Španiji.

Agenti su identificirali broj broda, a kada je uplovio u Algeciras, istražitelji su otvorili kontejnere i pronašli 415 kilograma te droge. Na temelju novih informacija saznali su da pristiže još jedan kontejner s drogom u Algeciras pa su u njemu pronašli dodatnih 500 kilograma kokaina, navedeno je u saopćenju.

Traže članove kartela

- Poteškoće u istraživanju članova tih organizacija leže u njihovoj mobilnosti. U stanju su putovati hiljadama kilometara kako bi održali sastanak - izvijestila je španska policija. 

- Istraga se nastavlja kako bismo identificirali sve članove mreže te ih uhapsili - dodala je.

Zasad je nepoznato je li iko uhapšen prilikom otkrivanja kontejnera s kokainom. Glasnogovornica policije nije se javljala na telefon u nedjelju ujutro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.