NA DANAŠNJI DAN

Mocart: 232. godišnjica smrti najgenijalnijeg kompozitora svih vremena

Danas je utorak, 5. decembar/prosinac 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 26 dana

Volfgang Amadeus Mocart. telegraf.rs

I.P.

5.12.2023

Na današnji dan 1791. godine, u Beču je preminuo austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart (Wolfgang Mozart), prema ocjeni mnogih, najgenijalniji kompozitor u historiji muzike. Napisao je više od 600 djela, među kojima opere, simfonije, koncerti za klavir, violinu i druge instrumente, kantate, mise…

Čudo od djeteta

Mocart je bio čudo od djeteta, dječak koji je prije poznavao note nego slova i koji je već s tri godine počeo pisati jednostavne pjesmice, a s pet održavati koncerte. Nije imao ni devet godina kada je u Londonu objavio svoje prve simfonije, prve sonate za čembalo, prva vokalna djela, kao i prve koncerte.

U januaru 1768., na prijemu kod cara u Beču, car je od Mocarta naručio njegovu prvu operu "Jednostavna prevara", koju je mladi genije završio za samo tri mjeseca. Inače, njegov najcjenjeniji dio opusa predstavljaju opere, a trima najznačajnijim smatraju se “Figarov pir”, “Don Giovanni” i “Čarobna frula”.

Umro pisac Aleksandar Dima, autor romana “Tri musketara”

1443. - Rođen italijanski svećenik Đulijano dela Rovere (Giuliano della Rovere), papa Julije II, najveći pokrovitelj umjetnosti među poglavarima Rimokatoličke crkve. Najviše je cijenio radove renesansnih slikara i vajara, pa je od Mikelanđela (Michelangelo) naručio izradu fresaka u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu, od Bramantea rekonstrukciju Crkve Svetog Petra, dok je Rafaelo Santi (Raffaello) oslikao njegove privatne odaje.

1870. - Umro francuski pisac Aleksandar Dima Otac (Alexandre Dumas), začetnik feljton-romana, koji se proslavio avanturističkim romanima sa sadržajem iz francuske historije ("Tri musketara", „Grof od Monte Krista“, „Kraljica Margo“).

Rođen Volt Dizni, tvorac crtanog filma

1901. - Rođen američki režiser i producent Volter „Volt“ Dizni (Walter "Walt" Disney), jedna od najmoćnijih ličnosti svjetskog animiranog filma. Dizni je tvorac i najzaslužniji za popularizaciju crtanog filma. Karijeru, tokom koje je dobio 29 Oskara, počeo je 1921., a svjetsku slavu stekao 1928., kada je prikazao prvi film s Mikijem Mausom (Mickey Mouse).

1901. - Rođen Verner Hajsenberg (Werner Heisenberg), njemački fizičar. Svojim radovima je utjecao na daljnji razvoj kvantne mehanike. Godine 1932., dobio je Nobelovu nagradu iz fizike.

1926. - Umro francuski slikar Klod Mone (Claude Monet), najznačajniji predstavnik i jedan od osnivača impresionizma. Prema njegovoj slici "Impresija, izlazak sunca", izloženoj 1874. u Parizu, cijeli slikarski pravac je dobio ime.

1933. - Kongres SAD ratificirao amandman 21. Ustava SAD kojim je ukinuta prohibicija, uvedena u januaru 1920. na osnovu 18. ustavnog amandmana.

Žene u Turskoj dobile pravo glasa

1934. - Žene u Turskoj dobile pravo glasa i pravo da budu birane, zahvaljujući Mustafi Kemal-paši Ataturku, osnivaču i prvom predsjedniku Republike Turske.

1940. - Umro češki violinista i kompozitor Jan Kubelik. Nastupao je na koncertima širom svijeta od svoje osme godine i stekao slavu violinskog virtuoza, nasljednika čuvenog italijanskog violiniste Nikola Paganinija (Niccolo). Komponovao je šest violinskih koncerata, "Američku simfoniju", te mnoge kraće violinske kompozicije.

1952. - Osnovan Muzej Nikole Tesle u Beogradu.

1967. - Rođen Nenad Knežević, poznatiji pod scenskim imenom Knez, crnogorski pop pjevač i kantautor.

1995. Članice NATO-a odobrile upućivanje 60.000 vojnika u Bosnu i Hercegovinu radi očuvanja mira postignutog Dejtonskim sporazumom.

Umrla glumica Zdravka Krstulović

2003. - Umrla Zdravka Krstulović, hrvatska i jugoslavenska pozorišna, televizijska i filmska glumica, široj publici najpoznatija po ulogama Anđe Vlajine u "Našem malom mistu" i Violete u "Velom mistu". Hrvatski filmski časopis "Hollywood" uvrstio ju je 2005. na 14. mjesto najboljih hrvatskih filmskih glumaca svih vremena.

U sklopu Mediteranskog ženskog festivala, održanog krajem septembra 2019. godine u Splitu, službeno je otkriven prvi ženski mural posvećen splitskoj glumici Zdravki Krstulović, s porukom "Ja sam Dalmacija". Mural je oslikala splitska umjetnica Josipa Krolo, a nalazi se u splitskom kotaru Gripe.

2013. - Preminuo Nelson Mandela, južnoafrički aktivist za ljudska prava i političar, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1993. godine i prvi predsjednik Republike Južne Afrike (1994.-1999.).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.