REPUBLIKANCI PROTIV

Američki Senat blokirao slanje pomoći Izraelu i Ukrajini

Za paket pomoći glasalo je 49 senatora, a 51 je bio protiv

Zgrada Kapitola. AP Photo/J. Scott Applewhite

S. S.

7.12.2023

Republikanci su u američkom Senatu blokirali paket nove sigurnosne pomoći Ukrajini i Izraelu vrijedan milijarde eura.

Za paket pomoći glasalo je 49 senatora, a 51 protiv, što znači da mjera vrijedna 110.5 milijardi dolara nije dobila 60 glasova potrebnih u Senatu od 100 članova kako bi se otvorio put za početak rasprave.

Po stranačkim linijama

Glasanje je bilo po stranačkim linijama, pri čemu su svi republikanci u Senatu glasali protiv zajedno sa senatorom Bernijem Sandersom, nezavisnim kandidatom koji inače glasa s demokratima ali je izrazio zabrinutost zbog finansiranja izraelske sadašnje "nehumane vojne strategije" protiv Palestinaca.

Vođa demokratske većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) također je glasao protiv kako bi mogao podnijeti prijedlog za ponovno razmatranje. Nakon glasanja, demokrata Šumer je rekao da je to "ozbiljan trenutak koji će imati trajne posljedice za 21. stoljeće", riskirajući pad zapadne demokratije.

Republikanci su rekli da je ovakvo glasanje bilo bitno kako bi istakli svoj zahtjev za strožu imigracijsku politiku i kontrolu južne granice.

"Nemojte griješiti"

- Današnje glasanje je ono što je potrebno da demokratski čelnik prepozna da republikanci u Senatu misle ono što kažemo. Onda glasajmo. I onda konačno počnimo ispunjavati prioritete američke nacionalne sigurnosti, uključujući i ovdje kod kuće - rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell) u govoru.

- Nemojte griješiti, današnje glasanje dugo će se pamtiti. Historija će biti strogo suđena... ne možemo dopustiti (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu da pobijedi - rekao je Bajden ranije u obraćanju u Bijeloj kući.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.