VELIKA AKCIJA

Uhapšeno 80 pedofila u Francuskoj: Među njima nastavnici, vozači hitne pomoći, treneri...

Hapšenja su izvršena u 53 francuska departmana, uključujući dvije prekomorske teritorije

Francuska policija. AP Photo/Christophe Ena

S. S.

10.12.2023

Francuska policija je saopćila da su u koordinisanoj akciji sprovedenoj širom zemlje uhapsili 80 osumnjičenih za pedofiliju.

Među uhapšenima su prestupnici iz svih društvenih i profesionalnih grupa - dva nastavnika, sportski treneri, vozač hitne pomoći i nadzornik doma za djecu sa invaliditetom, prenosi Figaro.

- Hapšenja su izvršena u 53 francuska departmana, uključujući dvije prekomorske teritorije. Hapšenja nije bilo samo na Korzici. Uhapšeni su iz gotovo svih društvenih slojeva - potvrdio je policijski komesar Kventin Bevan, koordinator operacije i šef operativnog centra policijske jedinice Ofmin, oformljene ove jeseni za borbu protiv nasilja nad djecom.

Prema njegovim riječima, među uhapšenima su osobe starosti od 30 do više od 60 godina, od lokalnog izabranog zvaničnika do nezaposlenih, uključujući i visokoobrazovane osobe, inženjere, nastavnike, sportske trenere i druge.

- U zločinu nad djecom ne postoji tipičan profil kriminalca, nalazimo sve društveno-profesionalne kategorije. Za ovu ogromnu operaciju, u nikad viđenom obimu u Francuskoj, policija je ciljala ljude koji su u redovnom kontaktu sa djecom - rekao je Bevan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.