NJUJORK

Generalna skupština UN-a izglasala rezoluciju: Poziva se na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi

Za su glasale 153 države članice, 10 protiv, a 23 su bila suzdržana

Sa sjednice Generalne skupštine UN-a. Anadolija

E. Ć.

12.12.2023

Generalna skupština UN-a je velikom većinom usvojila neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

Za su glasale 153 države članice, 10 protiv, a 23 su bila suzdržana. 

Protiv rezolucije su bile Austrija, Češka, Gvatemala, Liberija, Izrael, Mikronezija, Nauru, Papu Gvineja, Paragvaj i Sjedinjene Američke Države.

Bosna i Hercegovina je podržala ovu rezoluciju.

Glasanje o rezoluciji. Screenshot

Ovo je bio drugi pokušaj Generalne skupštine UN-a koja je u oktobru pozvala na "humanitarno primirje" u rezoluciji usvojenoj sa 121 glasom za, 14 protiv i 44 uzdržana.

Rezolucija od utorka poziva na prekid vatre, da se sve strane pridržavaju međunarodnog prava i humanitarni pristup taocima, kao i na njihovo "trenutno i bezuvjetno" oslobađanje. Naročito sadrži oštriji jezik od oktobarskog glasanja u skupštini koje je pozvalo na "održivo humanitarno primirje".

Iako je glasanje u Generalnoj skupštini politički značajno i smatra se da ima moralnu težinu, ono nije obavezujuće, za razliku od rezolucije Vijeća sigurnosti.

SAD su u petak stavile veto na rezoluciju o prekidu vatre u Vijeću sigurnosti UN-a, koju je odobrila većina moćnog 15-članog vijeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.