COP28

Svijet se prvi put u historiji dogovorio o udaljavanju od nafte, plina i ugljena?

Dogovori postignuti na klimatskim summitima UN-a moraju se donijeti konsenzusom

Naučnici kažu da su fosilna goriva daleko najveći izvor emisija stakleničkih plinova. Platforma X

H. J. I.

13.12.2023

Predsjedništvo COP28 objavilo je danas predloženi tekst konačnog sporazuma o klimi koji bi po prvi put potaknuo zemlje na prijelaz s fosilnih goriva na druge vrste energenata kako bi se spriječili najgori učinci klimatskih promjena, ali se ne traži njihovo ukidanje koje zahtijevaju mnoge države.

Teški pregovori

Predstavnici zemalja pozvani su na, kako se predsjedništvo COP28 nada, posljednji sastanak kasnije u srijedu ujutro, gdje bi mogli usvojiti dogovor i okončati dvije sedmice teških pregovora koji su završili dan u produžetku. 

Dogovori postignuti na klimatskim summitima UN-a moraju se donijeti konsenzusom, nakon čega su pojedinačne zemlje odgovorne za ispunjavanje sporazuma kroz nacionalne politike i ulaganja.

Šta sadrži dokument

Dokument koji sadrži 21 stranicu poziva države da napuste fosilno gorivo u svojim energetskim sistemima. Više od stotinu država prije toga je pozvalo na potpuno ukidanje. Također je uključen cilj utrostručenja kapaciteta obnovljive energije do 2030. i udvostručenje tempa energetske učinkovitosti tijekom tog perioda. Države G20 već su se na to obvezale.

U ponedjeljak navečer predsjedništvo klimatske konferencije objavilo je nacrt teksta koji je izazvao burne proteste mnogih država i kritike da je preslab za zaštitu klime. EU je rekao da je neprihvatljiv. Najnoviji nacrt sada na neki način ide u smjeru tih kritika.

Ako bude usvojen, to bi bilo prvi put u tri desetljeća klimatskih samita COP da su se zemlje dogovorile o zajedničkom udaljavanju od nafte, plina i uglja, koji čine 80 posto globalne energije. Naučnici kažu da su fosilna goriva daleko najveći izvor emisija stakleničkih plinova koji pokreću klimatske promjene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.