POLJSKA

Donald Tusk položio zakletvu, slijede velike promjene

U govoru u Parlamentu u utorak, Tusk je obećao da će osigurati milijarde eura za Poljsku koje je EU zamrznula zbog zabrinutosti oko vladavine prava

Donald Tusk. Fena

FENA

13.12.2023

Vlada novog poljskog premijera Donalda Tuska položila je u srijedu zakletvu pred predsjednikom, što je posljednji korak u prijenosu vlasti koji označava ogromnu promjenu nakon osam godina vladavine nacionalista, prenosi Reuters.

Vladavina prava

Nakon višegodišnjih sporova između Varšave i Brisela pod prethodnom vladom, koju je predvodila stranka Pravo i pravda (PiS), imenovanje bivšeg predsjednika Evropskog vijeća Tuska podiglo je nadu u bolje odnose s ostatkom Evropske unije.

U govoru u Parlamentu u utorak, Tusk je obećao da će osigurati milijarde eura za Poljsku koje je EU zamrznula zbog zabrinutosti oko vladavine prava.

Međutim, njegov zadatak bi mogao biti iskomplikovan zbog sudija imenovanih u okviru PiS-ovih reformi za koje kritičari kažu da su narušile nezavisnost sudova i ovlasti da stavi veto na zakone predsjednika Andrzeja Dude, saveznika PiS-a.

"Morate biti optimistični"

- Morate biti optimistični - rekao je Tusk novinarima kad je krenuo na ceremoniju polaganja zakletve u predsjedničkoj palači.

- Nadam se da imamo zajedničke ciljeve, čak i ako imamo različite puteve i iskustva. Niko nema sumnje da trebamo služiti Poljskoj - kazao je on.

Poljski ustavni tribunal presudio je u ponedjeljak da je zakon o reformi pravosuđa koji je Poljska trebala usvojiti da bi pristupila fondovima EU neustavan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.