VOJSKA PRIZNALA

Novi detalji: Taoci nosili bijelu zastavu kad su ih ubili izraelski vojnici

Dužnosnik IDF-a rekao da je jedan od njihovih vojnika vidio taoce kako izlaze iz zgrade bez košulja

Ubijeni izraelski taoci. BBC

Z. K.

16.12.2023

Tri izraelska taoca koje su greškom ubili pripadnici Izraelskih obrambenih snaga (IDF) u rukama su držali improviziranu bijelu zastavu, rekao je izraelski vojni dužnosnik. 

Dužnosnik je rekao da je početna istraga incidenta pokazala da je na taoce pucano protivno izraelskim ratnim pravilima.

Čuli vapaj

Dužnosnik IDF-a rekao da je jedan od njihovih vojnika vidio taoce kako izlaze iz zgrade bez košulja, držeći štap s bijelom tkaninom na njemu. Vojnik se osjetio ugroženim i otvorio je vatru, kazavši da su muškarci teroristi, rekao dužnosnik IDF-a.

- Dva taoca su odmah ubijena, a jedan je ranjen, te je pobjegao natrag u zgradu. Tada su vojnici čuli vapaj za pomoć na hebrejskom, i odmah je zapovjednik bataljuna izdao naredbu o prekidu vatre - dodaje dužnosnik.

IDF je jučer saopćio da su žrtve, svi Izraelci u svojim 20-ima, ubijene tokom borbe s militantima Hamasa. Pogrešno su identificirani kao prijetnja, rekla je vojska ranije.

Bijesni izraelci izašli na ulice

Podsjetimo, stotine demonstranata okupile su se sinoć u Tel Avivu nakon vijesti da su Izraelske obrambene snage (IDF) greškom ubile trojicu muškaraca koji su bili taoci u Gazi.

Demonstranti su nosili plakate i svijeće dok su marširali do vojne baze u Tel Avivu i pozvali izraelsku vladu da pregovara o sporazumu za oslobađanje preostalih talaca koje je Hamas zarobio 7. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.