NA DANAŠNJI DAN

Prije 253 godine rođen genijalni njemački kompozitor Ludvig van Betoven

Danas je nedjelja, 17. decembar/prosinac 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 14 dana

Ludvig van Betoven. wikipedia.org

I.P.

17.12.2023

Na današnji dan 1770. godine, rođen je Ludvig van Betoven (Ludwig van Beethoven), genijalni njemački kompozitor na prelazu između klasicizma i romantizma, majstor improvizacije i virtuoz na klaviru.

Prema mišljenju muzičkih stručnjaka, Betoven je jedan od najvećih kompozitora u historiji muzike koji je premostio bečku klasiku 18. i romantizam 19. vijeka, zbog čega se i opravdano naziva "posljednjim bečkim klasičarem i prvim romantičarem".

Deveta simfonija i „Oda radosti“

Ostavio je neizbrisiv trag na razvoj zapadnoevropske klasične muzike te je, uz Mocarta (Mozart), najizvođeniji i najpoznatiji kompozitor evropske muzičke tradicije.

Od brojnih djela najpoznatije su Betovenove simfonije, od kojih je najizvođenija Deveta u čijem posljednjem stavku je uveo i riječi, odnosno stihove čuvenog njemačkog književnika Fridriha Šilera (Friedrich Schiller) iz „Ode radosti“.

Braća Rajt izvela prvi uspješan let avionom

1749. - Rođen italijanski kompozitor Domeniko Čimaroza (Domenico Cimarosa), autor živahnih bufo-opera rokoko stila, od kojih je najpoznatija "Tajni brak". Bio je umjetnik kojeg su visoko cijenili slavni pisci Gete (Goethe), Stendal (Stendhal) i Balzak (Balzac).

1778. - Rođen engleski hemičar Hamfri Dejvi (Humphry Davy), predsjednik Kraljevskog učenog društva u Londonu, koji je pomoću elektrolize prvi dobio natrij, kalij i kalcij u elementarnom obliku. Otkrio je i električni luk između ugljenih elektroda (Dajvijev luk), izumio rudarsku sigurnosnu svjetiljku, pokazao da je dijamant jedna od alotropskih modifikacija ugljika. Bio učitelj i voditelj M. Faradeja (Faraday) u početku njegove naučne karijere.

1903. - Braća Vilbur i Orvil Rajt (Wilbur i Orville Wright) izvela prvi uspješan let avionom u historiji vazduhoplovstva. Njihova letjelica "Flajer I" je nad pješčanim dinama blizu mjesta Kiti Houk u Severnoj Karolini, SAD, poletjela četiri puta, zadržavši se, pritom, najduže u vazduhu 59 sekundi.

Glumac Aljoša Vučković proslavlja 77. rođendan

1946. - Rođen Aljoša Vučković, hrvatski i srbijanski glumac. Glumio je u više od 70 filmova i tv-serija, a proslavio se ulogama Ferate u „Velom mistu“, Gašpara u "Povratku otpisanih" te dr. Ive Lukšića u "Boljem životu".

1946. - Rođena Ljiljana Lašić, srbijanska pozorišna, televizijska i filmska glumica. Igrala je u gotovo svim beogradskim pozorištima, a skoro četiri decenije bila je stalna članica Beogradskog dramskog pozorišta. Najveću popularnost na prostorima bivše SFRJ donijela joj je ulogu Tine u seriji „Pozorište u kući“, početkom sedamdesetih godina 20. vijeka.

1957. - Umrla Jagoda Truhelka, hrvatska pedagoginja i književnica. Najviše priznanja stekla je pripovijestima za djecu "Zlatni danci", trilogiji sastavljenoj iz: (1) Naslovne priče (1918.), (2) "Gospine trešnje" (1943.) i (3) "Crni i bijeli dani" (1944.).

Rođen Damir Uzunović, bh. književnik

1965. - Rođen Damir Uzunović, bosanskohercegovački književnik. Suosnivač je, zajedno s Goranom Samardžićem, knjižare i izdavačke kuće "Buybook". Djela: zbirka priča "Kesten", te zbirke poezije "Brod s talismanom", "Mađioničar" i "Ljudi i ptice", koja su prevedena na engleski, francuski, turski i slovenski jezik.

2004. - Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo bivšem potpredsjedniku Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Dariju Kordiću kaznu zatvora od 25 godina, dok je bivšem komandantu Viteške brigade HVO-a Mariju Čerkezu kazna smanjena sa 15 na šest godina zatvora.

2009. - Preminuo Dušan Jakšić, jugoslavenski i srbijanski pjevač i pozorišni glumac. Uz zavidnu pjevačku karijeru Jakšić je snimio desetak filmova, te više televizijskih drama i komedija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.