POZIVAJU SE NA AMANDMAN

Sud u Koloradu zabranio Trampu kandidaturu na unutarstranačkim izborima za predsjednika SAD

Za ovu odluku su glasala četvorica od sedam sudija Vrhovnog suda Kolorada

Donald Tramp. AP Photo/Charlie Neibergall

S. S.

20.12.2023

Vrhovni sud Kolorada presudio je da se bivši predsjednik SAD-a Donald Tramp ne može pojaviti na glasačkom listiću u toj saveznoj državi na predsjedničkim izbore zbog uloge u napadu njegovih pristalica na Kapitol 2021. godine.

Ovu odluku će trebati potvrditi i Vrhovni sud SAD-a.

Za ovu odluku su glasala četvorica od sedam sudija Vrhovnog suda Kolorada. 

To je učinilo Trampa prvim predsjedničkim kandidatom u historiji SAD-a koji se smatra nepodobnim za Bijelu kuću prema odredbi Ustava koja zabranjuje dužnosnicima koji su učestvovali u "pobuni" da drže ured.

Žalba na presudu

Presuda se odnosi samo na republikanske predizbore u Koloradu 5. marta, no njen bi zaključak mogao utjecati na Trampov status u državi za 5. novembar.

Nestranački prognozeri američkih izbora smatraju Kolorado sigurnim demokratskim, što znači da će predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) vjerovatno voditi državu bez obzira na Trampovu sudbinu tamo. Tramp je obećao žalbu na presudu Vrhovnom sudu SAD-a, a sud u Koloradu rekao je da će odgoditi učinak svoje odluke najmanje do 4. januara 2024. kako bi omogućio žalbu.

Presuda stavlja fokus na Vrhovni sud SAD-a, čija konzervativna većina u omjeru 6-3 uključuje tri Trampova imenovanja, da razmotri ima li Tramp pravo služiti još jedan mandat kao predsjednik.

Odluka "nedemokratska"

Tužba se smatra testnim slučajem za šire napore da se Tramp diskvalificira s državnih glasanja prema članu 3, 14. amandmana, koji je donesen nakon Građanskog rata u SAD-u kako bi se pristalice Konfederacije spriječile da služe u vladi.

- Ove zaključke ne donosimo olako. Svjesni smo veličine i težine pitanja koja su sada pred nama. Isto tako smo svjesni naše svečane dužnosti da primjenjujemo zakon, bez straha ili naklonosti, i bez da nas pokoleba reakcija javnosti na odluke koje zakon nalaže da donesemo -  napisali su suci većine.

Trampova kampanja nazvala je sudsku odluku "nedemokratskom". 

- Vrhovni sud Kolorada sinoć je donio potpuno pogrešnu odluku i mi ćemo brzo uložiti žalbu Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država - rekao je glasnogovornik Trampove kampanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.