NAKON NAPADA

Amerika sprema brutalan odgovor Hutima, ovo se u Crvenom moru nije vidjelo desetljećima

Cilj je spriječiti eskalaciju krize u Crvenom moru u pravi regionalni rat

Američki nosač aviona. Shutterstock

D. H.

22.12.2023

Sjedinjene Države značajno su povećale svoju vojnu prisutnost u Crvenom moru u proteklih nekoliko sedmica, rasporedivši više vatrene moći nego u posljednjih nekoliko desetljeća, prema izvorima u Pentagonu koje prenosi "The Sunday Times".

Regionalni rat

Cilj je spriječiti eskalaciju krize u Crvenom moru u pravi regionalni rat, koji potencijalno uključuje Saudijsku Arabiju i Iran. SAD je uložio desetine miliona dolara u posljednje dvije sedmice, kako bi se pokušao odbraniti od sve češćih napada jemenskih pobunjeničkih Huta na trgovačke brodove. Jemenski Huti su na strani Irana i prema navodima pružaju svoju podršku Hamasu u Gazi. Pokušali su izvesti napade bespilotnim letjelicama na Izrael kao odgovor na sukob, ali njih su uglavnom presreli Saudijska Arabija i SAD.

Udarna grupa nosača USS Dwight D. Eisenhower, trenutno u Adenskom zaljevu, i USS Laboon, dodatni razarač naoružan projektilima koji je nedavno stigao u Crveno more, spremni su igrati ključne uloge ako se predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) odluči na osvetničke napade na mete Huta.

Pentagon tvrdi da SAD nije uključen u direktan oružani sukob s jemenskim pobunjenicima. Umjesto toga, fokus je na presretanju hutskih bespilotnih letjelica i projektila, kako bi se zaštitila komercijalna plovidba. Ova odbrambena akcija ima visoku cijenu, a američka mornarica koristi skupe oružane sisteme, kao što je SM-3 antibalistički projektil, koji košta više od 11 miliona dolara svaki, kako bi se suprotstavio prijetnjama.

Nedavni razvoj događaja na Bliskom istoku pretvorio je Crveno more i Sueski kanal u opasne zone za brodarstvo, zbog čega su glavne brodske linije preusmjeravane oko Afrike.

Nepromijenjeno prisustvo

Američka mornarica rasporedila je tri razarača u blizini tjesnaca Bab al-Mandab, presrećući razne prijetnje, uključujući krstareće rakete, balističke rakete kratkog dometa i naoružane bespilotne letjelice Shahed iranske proizvodnje.

Kao odgovor na povećane rizike, SAD je najavio uspostavu novih međunarodnih pomorskih snaga, Operation Prosperity Guardian, koje uključuju do 19 zemalja za zaštitu brodova koji prolaze Crvenim morem.

Postoje prijedlozi iz nekih američkih odbrambenih izvora da bi česti udari bespilotnim letjelicama i krstarećim projektilima Huta u Crvenom moru mogli biti namjerni pokušaj izazivanja vojnog odgovora Sjedinjenih Država.

Uprkos izazovima u Sueskom i Panamskom kanalu, Pentagon potvrđuje da kretanje ratnih brodova u regiji ostaje nepromijenjeno, kao i prisutnost američkih i savezničkih ratnih brodova, uključujući razarač britanske Kraljevske mornarice HMS Diamond i francusku fregatu FS Languedoc.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.