U 79. GODINI

Preminuo Dik Marti: Poznat je po izvještajima o CIA i zločinima Oslobodilačke vojske Kosova

Bio je specijalni izvjestilac Vijeća Evrope koji je istraživao zločine OVK-a

Dik Marti. Platforma X

E. Ć.

28.12.2023

Nekadašnji švicarski senator i tužilac Dik Marti (Dick Marty), koji je kao specijalni izvjestilac Vijeća Evrope istraživao zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), preminuo je danas u 79. godini.

Podsjetimo, njegov izvještaj iz 2010. godine bio je polazna tačka za istragu poslije koje je formiran specijalni sud za zločine OVK-a u Hagu, pred kojim su optuženi ključni komandanti te formacije, uključujući Hašima Tačija, bivšeg predsjednika i premijera Kosova.

U Martijevom izvještaju, koji je usvojen u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, navode se brojne indikacije koje potvrđuju da su i Srbi i kosovski Albanci bili zarobljeni 1999. na tajnim mjestima pod kontrolom OVK-a na sjeveru Albanije, i da su nekima od njih izvađeni organi radi prodaje u inozemstvu.

Marti je van granica Švicarske postao poznat 2006. godine, kada je kao izvjestilac Vijeća Evrope sačinio izvještaj o mreži tajnih zatvora u kojima je američka Centralna obavještajna agencija (CIA) ispitivala radikalne islamiste u okviru borbe protiv terorizma.

U izvještaju je naveo kako je CIA imala podršku 14 zemalja, uključujući Švicarsku, koje su bile aktivno ili pasivno uključene u pritvaranje ili prebacivanje tih osoba, koje su kasnije bile mučene.

Marti je rođen u južnom švicarskom kantonu Tićino, gdje je bio zamjenik javnog tužioca, a potom i javni tužilac od 1975. do 1989. godine. Član Kantonalne vlade Tićina bio je od 1989. do 1995. godine.

Senator je bio od 1995. do 2011. godine, kao predstavnik Radikalne stranke, koja pripada desnom centru. Pokrenuo je inicijative za dekriminalizaciju abortusa i za uspostavljanje nezavisnog saveznog tužioca.

U Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope izabran je 1999. godine i predsjedavao je Odborom za pravna pitanja i ljudska prava od 2005. do 2008. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.