NIJE BILO POVRIJEĐENIH

Izrael ponovno izveo zračni napad na južnu Siriju

Naša protuzračna odbrana suočila se s agresorskim projektilima i oborila neke od njih uz samo materijalne gubitke, rekao je sirijski vojni izvor

Jos se nisu oglasili iz IDF-a. Platforma X

H. J. I.

29.12.2023

Izrael je jučer izveo zračne napade ciljajući glavnu sirijsku bazu protuzračne odbrane u južnoj Siriji, objavili su sirijska vojska i obavještajni izvori.

Gađali nekoliko lokacija

Pozivajući se na izvor iz sirijske vojske, državni mediji objavili su kako su raketni napadi koji su dolazili iz smjera Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom gađali nekoliko lokacija koje nisu identificirali.

- Naša protuzračna odbrana suočila se s agresorskim projektilima i oborila neke od njih uz samo materijalne gubitke - rekao je sirijski vojni izvor. Sirijska agencija SANA je dodala kako u napadu nije bilo povrijeđenih.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje, a iz izraelske vojske nije bilo trenutačnih komentara.

Vjeruje se da je gađana baza protuzračne odbrane sirijske vojske i radarska postaja u području Tel al-Sahn u pokrajini Sweida u jugozapadnoj Siriji.

Napadi na sirijske sisteme protuzračne odbrane

Prošlog mjeseca, još jedan protuzračni odbrambeni sistem u Tel Qulaibu i Tel Maseehu u južnoj Siriji pogođen je u, kako su visoki obavještajni izvori rekli, intenziviranoj kampanji Izraela za ometanje sirijskih sistema protuzračne odbrane u čije je širenje Iran bio uključen.

- Teheran pojačava svoje napore kako bi Siriji opskrbio sisteme protuzračne odbrane koji potencijalno mogu umanjiti učinkovitost izraelskih napada - rekao je drugi regionalni vojni izvor koji je zbog osjetljivosti stvari želio ostati anoniman.

- To je povezano s ratnim kalkulacijama u Gazi u slučaju širenja sukoba - dodao je.

Zračni napadi su uslijedili samo nekoliko dana nakon što je viši vojni savjetnik Iranske revolucionarne garde, Sayyed Razi Mousavi ubijen u ponedjeljak u izraelskom zračnom napadu kod sirijskog glavnog grada Damaska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.