SKANDAL TRESE SAD

Klinton i Tramp se oglasili nakon objave da se spominju u dokumentima u vezi Epstina

To je prvi set dokumenata otpečaćenih prema sudskom nalogu od 18. decembra

Bil Klinton i Donald Tramp. Platforma X

H. J. I.

4.1.2024

Stotine stranica otpečaćenih dokumenata iz tužbe povezane s milijarderom, pedofilom Džefrijem Epstinom (Jeffrey Epstein), objavljene su kasno sinoć. To je prvi set dokumenata otpečaćenih prema sudskom nalogu od 18. decembra, a očekuje se da će ih biti više u nadolazećim sedmicama, piše NBC.

Američki sud naredio je objavu zapisa u sklopu tužbe povezane s Epstinovom saradnicom Gislejn Makvel (Ghislaine Maxwell). 

Pravni dokumenti uključuju prethodno objavljenu optužbu protiv britanskog princa Endrjua o seksualnom zlostavljanju maloljetne djevojke, što je on kategorički opovrgavao.

Spominju se Klinton i Tramp

Ipak, princu Endrjuu su zbog druženja s Epstinom oduzete sve kraljevske titule.

U desetinama objavljenih dokumenata spominju se i bivši američki predsjednici Bil Klinton (Bill Clinton) i Donald Tramp (Trump), iako nijedan nije optužen za bilo šta nezakonito.

Glasnogovornik Donalda Trampa, Stiven Čang (Steven Cheung), danas je reagirao na objavu njegovog imena tvrdeći da su sve tvrdnje u vezi s Trampovim odnosom s Epstinom "temeljito razotkrivene".

Tramp i Epstin su navodno bili prijatelji, a Tramp je 2002. godine za New York Magazine rekao da poznaje Epstina 15 godina i da je "super tip".

- S njim je jako zabavno biti. Čak se priča da i on voli lijepe žene kao i ja, a mnoge od njih su jako mlade - rekao je tada Tramp.

Također je nekoliko puta letio njegovim avionom, no ogradio se od svojih komentara nakon Epstinova hapšenja i rekao da nisu "razgovarali godinama".

Epstin uhapšen 2005. godine

Godine 2005. Epstin je uhapšen u Palm Biču, Florida, pod optužbom da je platio 14-godišnjoj djevojčici za seks.

Tri godine kasnije, Epstin se na Floridi izjasnio krivim po optužbama za traženje i pribavljanje osobe mlađe od 18 godina za prostituciju. Prema uslovima tajnog sporazuma kojeg su njegovi advokati ispregovarali s tadašnjim američkim tužiocem u Majamiju Aleksanderom Akostom (Alexander Acost), Epstin je osuđen na 13 mjeseci okružnog zatvora, uz svakodnevne privilegije napuštanja zatvora "zbog posla", a vezana federalna istraga o potencijalnim zločinima je odbačena.

Od njega se tražilo da postigne finansijske nagodbe sa desetinama svojih žrtava i da se registruje kao seksualni prestupnik. Epstin je tada bio u situaciji u kojoj se suočavao i sa doživotnom robijom da je osuđen po federalnim optužbama.

Potom je reagirao i Angel Urena, glasnogovornik Bila Klintona, koji je rekao da se ništa nije promijenilo otkako je dao izjavu o Epstinu 2019. godine.

Tada je poručio da Klinton "ne zna ništa o užasnim zločinima Džefrija Epstina."

Transkript iskaza iz 2016. godine

Novootkriveni dokumenti uključuju transkript iskaza iz 2016. godine u kojem jedna od svjedokinja, identificirana kao Johanna Sjoberg, svjedoči da je Epstin "jednom rekao da ih Klinton voli veoma mlade, misleći na djevojke". Nakon toga nije detaljnije objašnjavala.

Sjoberg je svjedočila da joj je Epstin rekao da će je odvesti u Trampov kazino u Atlantik Sitiju, ali nije navela da joj se nešto loše dogodilo. Također je u izjavi rekla da ju je princ Entrju neprikladno dirao u Epstinovoj vili u Njujorku.

- Tokom 2002. i 2003. godine, predsjednik Klinton imao je ukupno četiri putovanja privatnim avionom Džefrija Epstina: jedno u Evropu, jedno u Aziju i dva u Afriku, što je uključivalo putovanja u vezi s radom Klintonove Fondacije - rečeno je tada u saopćenju.

Urena je dodao da je Klinton imao jedan sastanak s Epstinom u njegovu uredu u Harlemu 2002. godine, a otprilike u isto vrijeme jednom je nakratko posjetio Epstinov stan u Njujorku s članovima osoblja i sigurnosne službe.

Strašni zločini

- Klinton nije razgovarao s Epstinom više od deset godina - poručeno je tada u izjavi, "i nikada nije bio na otoku Litl St. Džejms, Epstinovom ranču u Novom Meksiku ili njegovoj rezidenciji na Floridi".

Sveukupno, Klintonovo ime se pojavljuje 73 puta u dokumentima koji su otpečaćeni u srijedu, 3. januara. Trampovo ime se pojavljuje četiri puta.

Godine 2019., nakon što su protiv Epstina podignute federalne optužbe za trgovinu ljudima, Klintonov ured je objavio izjavu u kojoj se navodi da bivši predsjednik ne zna "ništa o strašnim zločinima" za koje je Epstin optužen.

Epstin se navodno objesio u pritvorskoj jedinici Metropolitan popravnog centra u Njujorku mjesec dana kasnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.