MASOVNI UBICA

Terorista Breivik, koji je ubio 77 ljudi, namjerava tužiti Norvešku zbog kršenja ljudskih prava

Breivik je 2022. tražio uvjetni otpust, koji nije dobio jer je ocijenjeno da nije pokazao znakove rehabilitacije

Breivik: Nije zadovoljan uslovima. AP

E. Ć.

7.1.2024

Masovni ubica Anders Breivik, koji je prije 13 godina ubio 77 ljudi, namjerava drugi put tužiti Norvešku zbog, kako on tvrdi, kršenja ljudskih prava.

Breivik smatra kako je njegovo držanje u samici jednako nečovječnom postupanju prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

On je zatvoren u dvospratnom kompleksu s kuhinjom, TV sobom s Xboxom, nekoliko fotelja i crno-bijelim slikama Ajfelovog tornja na zidu. Također, ima i fitnes dvoranu i traku za trčanje.

Uprkos svemu, njegov advokat Ojstein Storvik (Oeystein Storrvik) kaže da je nemoguće da Breivik ima bilo kakve značajne odnose s bilo kim iz vanjskog svijeta.

Storvik kaže i kako je sprečavanje Breivika da šalje pisma još jedno kršenje njegovih ljudskih prava. Breivik je 2022. tražio uvjetni otpust, koji nije dobio jer je ocijenjeno da nije pokazao znakove rehabilitacije.

Podsjetimo, Breivik je 22. jula 2011. ubio osam ljudi u napadu u Oslu. Potom je obučen kao policajac otišao u kamp za mlade političke grupe lijevog centra i ubio 69 osoba. Godinu kasnije je dobio maksimalnu 21-godišnju kaznu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.