HUMANITARNA KATASTROFA

WHO već 12 dana ne može isporučiti medicinsku pomoć Gazi

Većina bolnica ima ozbiljan nedostatak osoblja jer su zdravstveni radnici otišli zbog naredbi o evakuaciji ili nesigurnosti

Pojas Gaze. AP

H. J. I.

8.1.2024

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da skoro dvije sedmice ne može doći do sjevera Pojasa Gaze kako bi isporučila medicinske potrepštine.

Planirana misija u bolnicu Al-Awda i četiri druge u sjevernoj Gazi otkazana je četvrti put jer se nije mogla garantirati sigurnost, objavio je WHO na platformi X u nedjelju navečer.

"Gotovo nemoguća isporuka"

- Danas je WHO otkazao planiranu misiju u bolnicu Al-Awda i centralnu apoteku u sjevernoj Gazi po četvrti put od 26. decembra jer nismo dobili sigurnosna jamstva - stoji u objavi.

- Prošlo je 12 dana otkako smo posljednji put uspjeli doći do sjeverne Gaze - dodaje se u objavi.

WHO je rekao da su snažno bombardiranje, ograničeno kretanje i poremećene komunikacije učinili "gotovo nemogućim" isporuku medicinskih potrepština izoliranom obalnom pojasu, a posebno na sjeveru.

Većina bolnica ima ozbiljan nedostatak osoblja

- Većina bolnica ima ozbiljan nedostatak osoblja jer su zdravstveni radnici otišli zbog naredbi o evakuaciji ili nesigurnosti. U međuvremenu, pristup pacijenata zdravstvenim ustanovama otežan je opasnim uvjetima - stoji u objavi.

- Bez odgovarajuće zdravstvene skrbi, patnja u Gazi raste svakim satom.

Nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, izraelska vojska pokrenula je veliku ofanzivu na Pojas Gaze.

Hitno je potreban siguran i nesmetan pristup sjevernom dijelu Pojasa Gaze, zatražio je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na X-u.

- Daljnja odgađanja dovest će do više smrti i patnje za previše ljudi - napisao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.