DOKTORI NISU MOGLI NIŠTA

Mladić preminuo u Mađarskoj od bakterije koja jede meso: Iza njega ostao sinčić (2)

Mladić je preminuo u nedjelju u bolnici, a kako navode lokalni mediji, njegovo tijelo je bakterija "pojela" u nevjerovatno kratkom roku

Nije poznato gdje i kako se zarazio ovom bakterijom. Facebook

H. J. I.

9.1.2024

Roland Molnar (33) iz Ozda u Mađarskoj preminuo je nakon što se zarazio bakterijom koja izjeda ljudsko meso.

Mladić je preminuo u nedjelju u bolnici, a kako navode lokalni mediji, njegovo tijelo je bakterija "pojela" u nevjerovatno kratkom roku. Na ruci mu je jedva ostalo mišića, a trebalo je i da mu se radi transplantacija kože. 

Bilo je prekasno

Nije poznato gdje i kako se zarazio ovom bakterijom, koja mu je ušla u krvotok, počela da izjeda ćelije i meso, i uništava organe.

Ljekari vjeruju da bi, da je bolest uhvaćena u početnoj fazi, uspjeli da spase mladića antibioticima. Nažalost, u slučaju mladog Rolanda, koji je otac dvogodišnjeg dečaka, bilo je prekasno.

- Bio je radostan mladić, otac mališana od dvije i po godine. Divan suprug. Roland je rođen u Ozdu prije 33 godine, tamo je odrastao, a potom je u Budimpešti išao na policijsku akademiju. Zaposlio se u Ozdu u sektoru za javnu bezbjednost. U Budimpeštu je došao 2016. i radio je pri pravosuđu. Nažalost u decembru se njegov život preokrenuo. 29. decembra su u njegovom tijelu pronašli bakteriju koja izjeda meso. Odmah je operisan, a 31. decembra se ponovo našao na operacionom stolu. Otvorili su mu ruku od prstiju sve do gore, sa nadom da će uspjeti da je očiste - naveli su Rolandovi bliski ljudi u apelu za pomoć.

Otkazivanje organa

Naime, nakon operacije počeli su da mu otkazuju organi, zbog čega su prijatelji i porodica molili dobrovoljne davaoce krve da se jave, kako bi Rolandu produžili život.

Mladić je uveden bio u vještačku komu, ali nažalost, preminuo je 7. januara u bolnici.

Stručnjaci kažu da bakterija koja izjeda meso nije "ni po čemu posebna", da se može naći na koži svakog pojedinca i da predstavlja problem ukoliko uđe u krvotok. Prema riječima infektologa, to može da se dogodi prilikom operacije, prilikom povreda, pogotovo prilikom ranjavanja iz vatrenog oružja. Infekciju nije moguće spriječiti, ali treba odmah otpočeti sa antibioticima, jer u 30 do 50 posto slučajeva pacijenti umiru ukoliko bakterija uđe u krvotok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.