ŠEF EVROPSKE DIPLOMATIJE

Borelj upozorava: "Moramo izbjeći prelivanje izraelsko-palestinskog rata"

Jedino rješenje za izbjegavanje širenja rata je traženje političkog rješenja za sukob između Izraela i Palestine, poručio je

Žozep Borelj. AP

Anadolija

9.1.2024

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) ponovio je u utorak svoje upozorenje o velikom riziku od prelivanja izraelsko-palestinskog sukoba, javlja Anadolu.

Nakon posjete Saudijskoj Arabiji, istakao je da postoji veliki rizik od eskalacije u regionu, kako duž izraelsko-libanske granice tako i u Crvenom moru.

- Moramo izbjeći prelivanje rata. Rat mora prestati, a ne da se širi. A jedino rješenje za izbjegavanje širenja rata je traženje političkog rješenja za sukob između Izraela i Palestine - poručio je Borelj.

Smatra da je za to potrebna snažna posvećenost međunarodne zajednice, posebno Evropljana i arapskih naroda.

Rješenje dvije države

O humanitarnoj katastrofi u Gazi i pogoršanju situacije na Zapadnoj obali kao rezultatu napada ilegalnih jevrejskih doseljenika i izraelskih snaga, smatra da Palestinci, a ne samo arapske države, trebaju biti dio napora da se okonča sukob i donese mir.

- Jer jedino sporazumom, političkim sporazumom - rješenjem dvije države - Izrael bi mogao biti siguran, jer njegova sigurnost ne može biti zasnovana samo na vojnom kapacitetu, to je dokazano - rekao je Borelj.

Stati u kraj ubijanju civila

Poručio je da se sada mora zaustaviti ubijanje civila u Gazi.

- Moramo zaustaviti ovaj veliki broj žrtava. Hamas mora biti iskorijenjen. Ali Hamas je ideja, on predstavlja ideju, a ideju ne možete ubiti. Jedini način da se ubije ideja – loša ideja – je predložiti bolju, dati horizont palestinskom narodu, njegovom dostojanstvu, njegovoj slobodi, njegovoj sigurnosti, što mora ići ruku pod ruku sa sigurnošću Izraela - rekao je Borelj.

Izrael je napao Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, ubivši više od 23.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, i ranivši preko 59.000 drugih, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Napad je ostavio Gazu u ruševinama. Uništeno je ili oštećeno oko 60 posto infrastrukture enklave, a skoro dva miliona stanovnika je raseljeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.