MEĐUNARODNI SUD PRAVDE

Vicepremijerka Belgije traži da država podnese tužbu protiv Izraela zbog genocida u Gazi

Predstavnici izraelske vlade Palestince nazivaju "ljudskim životinjama", izjavljuju da će "dobiti pakao" i prijete da će "eliminirati sve", navela je

De Suter: Genocid Izraela u Gazi. AP / Anadolija

E. Ć.

10.1.2024

Petra de Suter (Sutter), vicepremijerka belgijske Vlade, zatražila je da ova država stane uz zemlje koje će podnijeti tužbu protiv Izraela zbog genocida u Gazi.

De Suter je uputila zahtjev da se podrži tužba Južne Afrike protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde.

- Moramo djelovati protiv prijetnje genocidom. Želim da Belgija poduzme mjere pred Međunarodnim sudom pravde, slijedeći vodstvo Južne Afrike - poručila je ona na društvenoj mreži X.

Podsjetimo, Južna Afrika je u decembru prošle godine pokrenula prva ročišta u slučaju optužujući Izrael za genocid nad Palestincima.

Belgijska Vlada bi u narednih sedam dana trebala raspravljati o prijedlogu vicepremijerke De Suter.

Ukoliko Vlada usvoji njen prijedlog imat će izbor da se pridruži slučaju Južne Afrike ili da podnese svoju tužbu pred Međunarodnim sudom pravde.

- Predstavnici izraelske vlade Palestince nazivaju "ljudskim životinjama", izjavljuju da će "dobiti pakao" i prijete da će "eliminirati sve" - rekla je De Suter u svom zahtjevu.

Ona je poznata i po svom potezu u novembru kada je pozvala belgijsku Vladu da sankcionira Izrael. Tražila je da EU zabrani uvoz robe proizvedene u ilegalnim naseljima.

De Suter je osudila i Hamas, te je pozvala na oslobađanje izraelskih talaca koje je ova grupa zatočila 7. oktobra kada je pokrenut iznenadni napad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.