IZ ŠPANIJE I NIZOZEMSKE

Italija razbila kriminalni lanac u Napulju koji je uvozio kokain u Evropu

Vlasti su saopćile da su zaplijenile više od 100 kilograma kokaina i vozila sa sofisticiranim sistemima za skrivanje

Trgovina drogom. Platforma X

Anadolija

16.1.2024

Italijanska policija razbila je kriminalni lanac u Napulju koji je uvozio kokain u Evropu, saopćili su u utorak karabinjeri, javlja Anadolija.

U saopćenju u kojem se detaljno opisuje operacija, koja je dovela do hapšenja 29 osoba optuženih za trgovinu drogom, policija je navela da su osumnjičeni uvozili kokain u Italiju iz Španije i Nizozemske.

Kokain je, pak, stizao u Evropu u kontejnerima ili vrećama koje su transportovane na brodovima, pa čak i u podmornicama iz Paname.

- Pod vodom je 100 posto sigurno, ali to dolazi samo iz Paname - rekao je osumnjičeni drugom u prisluškivanom razgovoru, objavila je policija.

Prema prethodnim istragama, kokain u Evropu obično stiže na brodovima koji prevoze robu iz Južne Amerike, skriven u kontejnerima koji prevoze banane ili drugu robu.

U drugim slučajevima policija je zaplijenila drogu koja se nosila u vrećama u avionima ili automobilima.

Vlasti su saopćile da su zaplijenile više od 100 kilograma kokaina i vozila sa sofisticiranim sistemima za skrivanje, gdje je kokain navodno bio pohranjen dok je krijumčaren iz jednog evropskog grada u drugi.

Također su zaplijenili oružje i municiju u okviru akcije koja je obavljena u utorak u ranim jutarnjim satima.

Uhapšeni su italijanske i albanske nacionalnosti, saopćila je policija, dodajući da je u okviru istrage uhapšen i navodni kriminalac koji je bio u bjekstvu u Dubaiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.