NJUJORK

Sudija poručio Trampu da bi ga mogao izbaciti iz sudnice, on mu odgovorio: "Volio bih to"

Bivši američki predsjednik u više je navrata tokom svjedočenja glasno komentirao njene izjave svom advokatu

Donald Tramp. Platforma X

H. J. I.

17.1.2024

Spisateljica Elizabet Džin Kerol (Elizabeth Jean Carroll) počela je danas iznositi svoje svjedočenje na njujorškom sudu kako bi se utvrdilo koliku odštetu bi trebao platiti Donald Tramp (Trump) nakon što je 2019., negirajući optužbu za silovanje prije više desetljeća, naštetio njenom ugledu.

Bivši američki predsjednik u više je navrata tokom svjedočenja glasno komentirao njene izjave svom advokatu. Sudija Luis Kaplan (Lewis) upozorio je Trampa na njegovo ponašanje.

- Zamolio bih Trampa da tiše razgovara s advokatim kako ga ne bi čula porota - rekao je Kaplan prije dolaska porote.

"Tramp ima pravo biti u sudnic"

Advokat Džin Kerol prije pauze požalio se sudu da se tijekom svjedočenja moglo čuti kako Tramp govori da je sve laž i da se radi o lovu na vještice. Sudija je nakon pritužbi ponovno upozorio Trampa i zaprijetio mu da će ga udaljiti iz sudnice ako nastavi ometati rad suda.

- Tramp ima pravo biti prisutan u sudnici. To pravo može izgubiti ako nastavi ometati postupak. Nadam se da neće zanemariti naloge suda i da ga neću morati isključiti iz procesa suđenja. Vi vjerovatno jedva čekate da to napravim - obratio se sudija Trampu. 

Tramp je na to kazao: 

- Volio bih to.

Sudija mu je odgovorio: 

- Znam da biste voljeli. Očito se ne možete kontrolirati u ovakvim situacijama.

Druga građanska tužba Kerol protiv Trampa

Podsjetimo, Kerol svjedoči na saveznom sudu na Menhetnu i to je njena druga građanska tužba protiv Trampa. Prošlog maja druga je porota naložila Trampu da Kerol plati 5 miliona dolara utvrdivši da ju je seksualno zlostavljao u garderobi robne kuće Bergdorf Goodman i oklevetao je 2022. negirajući da se išta dogodilo.

Kerol, bivša kolumnistica časopisa Elle, rekla je danas da joj je Tramp oduzeo reputaciju koju je nekoć imala jer je govorila istinu kada je pisala. Tramp je 2019., kada je bio u Bijeloj kući, izjavio da je ne poznaje te da ga je proglasila silovateljem kako bi poboljšala prodaju svojih memoara, koji su tada trebali izaći. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.