SNIJEG I LEDENA KIŠA

Saobraćajni kolaps u Njemačkoj: Vozači zapeli u snijegu, otkazani brojni letovi

U aerodromu u Frankfurtu jutros je otkazano više od 300 od 1.000 planiranih dolazaka i polazaka, rekao je glasnogovornik

Saobraćajni kolaps u Njemačkoj. AP

H. J. I.

18.1.2024

Saobraćaj u Njemačkoj već je dva dana u zastoju zbog nanosa snijega i ledene kiše. Autoputevi su zatrpani, a željezničke i zračne linije otkazane. S teškom vremenskom situacijom bori se i sjever kontinenta.

U aerodromu u Frankfurtu jutros je otkazano više od 300 od 1.000 planiranih dolazaka i polazaka, rekao je glasnogovornik.

"Zatrpani u snijegu više od sedam sati"

Snijeg i led okovali su saobraćajnice u centralnoj Njemačkoj, a ledena kiša pješačke je staze pretvorila u klizališta. Stotine vozila zaglavile su na autoputevima u pokrajinama Hesen i Porajnje. Crveni križ vozačima je dijelio pokrivače i tople napitke.

- Ljudi kojima smo pomagali ovdje su više od sedam sati. Zatrpani u snijegu, postali su očajni pa im mnogo znači kada dobiju šalicu vrućeg čaja ili kafe. Vozačima kamiona lakše je utoliko što imaju krevete i pomoćno grijanje - kazao je Paskal Hasel (Pascal Hassel) iz njemačkoj Crvenog križa, prenosi HRT.

Otkazane stotine letova

Osim cestovnog, poremećeni su i željeznički te zračni saobraćaj. Zbog ledene kiše sinoć su otkazane stotine letova iz Aerodroma Frankfurt. Danas je mali broj aviona ipak uspio poletjeti.

- Nakon jučerašnjeg masovnog otkazivanja letova stanje se danas donekle normaliziralo. Tijekom noći pao je snijeg pa naše zimske službe čiste piste. Sada možemo povećati broj slijetanja i polijetanja - kazao je Jurgen Harer (Jürgen Harrer), glasnogovornik Aerodroma Frankfurt.

Snježna oluja pomela je i skandinavsku regiju. U Oslu, glavnom gradu Norveške, aerodrom je  privremeno zatvoren jer piloti od nanosa snijega ne vide pistu.

S poremećajima u saobraćaju bore se i dijelovi Francuske. Zbog loših vremenskih uvjeta izdano je narandžasto upozorenje u 25 departmana. Snježni prekrivač zabijelio je francusku prijestolnicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.