USPJEŠNO PUTOVANJE

Turski svemirski putnik počeo provoditi naučne eksperimente na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Gezeravci i tri člana posade iz Španije, Italije i Švedske izvest će više od 30 naučnih eksperimenata i demonstracija na MSS-u u sklopu misije Ax-3

Posada stigla. anews

Anadolija

22.1.2024

Prvi turski svemirski putnik Alper Gezeravci počeo je da provodi naučna istraživanja na Međunarodnoj svemirskoj stanici, objavila je u ponedjeljak Turska svemirska agencija (TUA), prenosi Anadolu.

Sljedeća generacija biljaka

Gezeravci i tri člana posade iz Španije, Italije i Švedske izvest će više od 30 naučnih eksperimenata i demonstracija na MSS-u u sklopu misije Ax-3. Gezeravci je prvi turski svemirski putnik i provest će 13 naučnih istraživanja tokom 14-dnevnog boravka na MSS-u.

TUA navodi da prvi eksperiment, nazvan Extremophyte, koji je razvio Univerzitet Ege u Izmiru, nastoji da otkrije sljedeće generacije u biljkama koje se uzgajaju u svemiru i na zemlji.

Članove posade tima Ax-3, koji su 20. januara sa SpaceX-ovom svemirskom letjelicom uspješno spojili s Međunarodnom svemirskom stanicom, dočekala je Ekspedicija 70, koja trenutno boravi u MSS-u.

Odgađano polijetanje

Misiju Ax-3 predvodi Michael Lopez-Alegria, predstavnik SAD-a i Španije, dok posadu također čine Walter Villadei kao pilot iz italijanskih zračnih snaga i Marcus Wandt iz Švedske, predstavnik Evropske svemirske agencije.

Polijetanje je prvotno bilo planirano za 9. januara, ali je dva puta odgođeno za 17. januar, a zatim za 18. januar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.