NA DANAŠNJI DAN

Prije četiri godine poginuo Kobi Brajant, legenda NBA lige

Danas je petak, 26. januar/siječanj 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 340 dana

Kobi Brajant. mondo.ba

I.P.

26.1.2024

Na današnji dan 2020. godine, u helikopterskoj nesreći kod gradića Calabasas u Kaliforniji, poginuo je Kobi Brajant (Kobe Bryant), američki profesionalni košarkaš, legenda NBA lige.

U toj stravičnoj nesreći s Kobijem su poginuli njegova 13-godišnja kćerka Đijana (Gianna), pilot helikoptera i još šest putnika. Helikopter se, zbog magle i loše vidljivosti, prednjim dijelom zabio u brdo.

Najmlađi NBA igrač

Brajant je rođen 23. avgusta 1978. godine kao najmlađi od troje djece bivšeg košarkaša Džoa Brajanta (Joe). NBA karijeru započeo je 1996. godine, kada su ga kao 13. pika izabrali Šarlot Hornetsi, ali su ga Los Anđeles Lejkersi trejdovali za Vladu Divca. Na taj način, Kobi je dobio priliku da brani boje tima za koji je odmalena navijao.

Već u prvoj sezoni Brajant je postavio rekorde. Postao je najmlađi igrač koji je igrao neku NBA utakmicu, kao i najmlađi starter utakmice ikada. Tokom druge polovine sezone učestvovao je na takmičenju u zakucavanju, gdje je odnio pobjedu i postao najmlađi osvajač tog takmičenja.

Cijelu karijeru član LA Lejkersa

Kobijevo zlatno doba počelo je sezonom 1999./2000., kada je za glavnog trenera LA Lejkersa došao Fil Džekson (Phil Jackson), te “uzeo pod svoje” Brajanta, bek šutera, i Šekila O' Nila (Shaquille O'Neal), centra ekipe, praveći taktiku specijalno za njih. Time je stvoren najbolji tandem koji je ikada igrao košarku.

Brajant je bio član LA Lejkersa cijelu svoju 20-godišnju karijeru. Dvije sezone uzastopno (2005./06. i 2006./07.) bio je najbolji strijelac NBA lige, drži treće mjesto u sveukupnim osvojenim poenima tokom karijere i najbolji je strijelac u historiji Lejkersa. Osvojio je pet NBA prvenstava i proglašen je najvrednijim igračem NBA lige 2005. godine.

Umro engleski ljekar Edvard Džener, pronalazač vakcine protiv velikih boginja

1788. - Britanski brodovi s prvim naseljenicima iz Engleske, uključujući grupu robijaša, uplovili su u zaliv Botani Bej (Sidnej) u Australiji, gdje su osnovali koloniju.

1823 - Umro engleski ljekar Edvard Džener (Edward Jenner), pronalazač vakcine protiv velikih boginja. Džener je uočio da ljudi koji su zaraženi kravljim boginjama ne dobivaju velike boginje ni u vrijeme epidemija, te je poslije dvije decenije rada, 1796. godine, razvio vakcinu, koja je ubrzo u cijelom svijetu prihvaćena kao pouzdana zaštita od smrtonosnih velikih boginja.

1891 - Preminuo njemački inžinjer Nikolaus August Oto (Otto), koji je 1861. napravio prvi benzinski motor, a 1876. je izumio četverotaktni motor s unutrašnjim sagorijevanjem, poznat kao "oto-motor", što je omogućilo ubrzan razvoj automobilske industrije.

1892. - Rođena Bisi Koleman (Bessie Coleman), prva žena-pilot u SAD afroameričkog porijekla, te ujedno i prva Afroamerikanka s licencom pilota.

Otkriven "kalinan", najveći dijamant u svijetu

1905. - Kod Pretorije u Južnoj Africi otkriven "kalinan", najveći dijamant u svijetu. U nebrušenom stanju imao je više od tri hiljade karata i težio je 622 grama. “Kalinan” je isječen u obliku suze nakon čega je imao 530 karata. Njegovo ime “kalinan” znači “velika zvijezda Afrike”.

Od “kalinana” je napravljeno devet dragulja, a onaj najveći u obliku suze bio je u vlasništvu britanske kraljice Elizabete II, čiju je krunu krasio godinama.

1925. - Rođen američki filmski glumac, reditelj i oskarovac Pol Njumen (Paul Newman), koji se istakao psihološki iznijansiranim interpretacijama likova snažnih personalitija. Filmovi: "Dugo toplo ljeto", "Slatka ptica mladosti", "Nasilje", "Buč Kesidi i Sandens Kid", "Sudija za vješanje", "Žaoka", "Pakleni toranj", "Bafalo Bil i Indijanci", "Boja novca" (Oskar); režija - "Rejčel, Rejčel", "Utjecaj gama zraka na sablasne nevene".

1928. - Francuski scenarist, filmski reditelj i producent, te autor, umjetnik i povremeni glumac Roger Vadim rođen je na današnji dan. Njegova najpoznatija djela su vizuelno raskošni filmovi s erotskim kvalitetima, kao što su „I Bog je stvorio ženu“, „Krv i ruže“, „Barbarela“ i „Lijepe sluškinje sve redom“.

1952. - Rođen Luka Peruzović, bivši hrvatski i jugoslavenski fudbaler te fudbalski trener. Karijeru je započeo u splitskom Hajduku, za koji je odigrao 470 utakmica i postigao 20 golova. Nakon toga je igrao u belgijskom Anderlehtu s kojim je 1981/82. došao do poluzavršnice Kupa kupova i titule pobjednika Kupa UEFA 1982/83. Bio je i reprezentativac Jugoslavije, za koju je nastupio na Svjetskom prvenstvu 1974. i Evropskom prvenstvu 1976. godine. Kao trener, vodio je belgijske klubove Standard, R. Charleroi S.C. i Anderleht, te katarski Al Sadd. Bio je i selektor reprezentacije Bahreina.

Fudbalski trener Žoze Murinjo slavi 61. rođendan

1962. - Umro Fran Lhotka, hrvatski kompozitor i dirigent češkog porijekla, koji je kao nastavnik harmonije odgojio gotovo sve hrvatske savremene kompozitore. Po njemu je nazvana i Muzička škola u Sisku. Hrvatski kompozitor Ivo Lhotka-Kalinski je sin, a violončelist Bojan Lhotka unuk Frana Lhotke.

1963. - Rođen Žoze Mario dos Santos Feliks Murinjo (Jose Felix Mourinho), bivši portugalski fudbaler i fudbalski trener. S englesnim klubom Čelzijem postigao je najveće fudbalske uspjehe, te je dobio nadimak "The Special One". Nakon Čelzija Mourinjo je trenirao Inter Milan s kojim je, za samo tri mjeseca, osvojio prvi trofej - italijanski Superkup. S Interom je osvojio i Ligu prvaka 2009./10., postavši tako treći trener u historiji fudbala (uz Ottmara Hitzfelda i Ernsta Happela) koji je osvojio titulu prvaka Evrope s dva različita kluba.

2000. - Haški tribunal donio konačnu presudu bosanskom Srbinu Dušku Tadiću u postupku koji je trajao skoro četiri godine. Prvi čovjek kome je suđeno za zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, od 1992. do 1995., osuđen je na 20 godina zatvora.

2004 - Mihailo Bata Paskaljević, srbijanski i jugoslavenski glumac, preminuo je u zemunskoj bolnici, u 81. godini. Iako se oprobao u najraznovrsnijem glumačkom repertoaru, naročito ulogama u predstavama „Slamnati šešir“ i „Bal lopova“, najviše sklonosti imao je prema vodvilju, koji mu je donio popularnost. I filmsku karijeru počeo je komičnom ulogom u „Čudotvornom maču“ (1950). Nakon toga se istakao u filmovima „Sumnjivo lice“, „Diližansa snova“, „Orlovi rano lete“, „Silom otac“, a vrhunac filmske karijere ostvario je prvom dramskom ulogom - oca protagonistkinje - u filmu „Već viđeno“ (1987) reditelja Gorana Markovića, za koju je nagrađen na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.