OŠTRA REAKCIJA

Turk osudio američko pogubljenje zatvorenika azotnim gasom

Pozivam sve države da uvedu moratorij na njenu upotrebu, kao korak ka općem ukidanju, kazao je Turk

Volker Turk: Neprovjerena metoda smrtne kazne. Platforma X

FENA

26.1.2024

Čelnik Ujedinjenih nacija za ljudska prava osudio je u petak pogubljenje zatvorenika u američkoj saveznoj državi Alabama gasom azotom, rekavši da bi ta metoda mogla biti ravna mučenju.

Kenet Smit (Kenneth Smith), osuđen za ubistvo po narudžbi iz 1988. godine, pogubljen je u četvrtak azotnim gasom, što je prva upotreba novog metoda smrtne kazne otkako su u Sjedinjene Države počele pogubljenje smrtonosnim injekcijama pre četiri decenije.

- Duboko žalim zbog pogubljenja Keneta Eugena Smita u Alabami uprkos ozbiljnoj zabrinutosti da bi ova nova i neprovjerena metoda gušenja dušikovim plinom mogla predstavljati mučenje ili okrutno, nečovječno ili ponižavajuće postupanje - izjavio je Volker Turk, visoki komesar UN-a za ljudska prava.

- Smrtna kazna nije u skladu s osnovnim pravom na život. Pozivam sve države da uvedu moratorij na njenu upotrebu, kao korak ka općem ukidanju - kazao je.

Smih je preživio jedan pokušaj pogubljenja. U novembru 2022., zvaničnici Alabame prekinuli su njegovo pogubljenje smrtonosnom injekcijom nakon što su se satima mučili da ubace iglu za intravensku liniju u njegovo tijelo, prenosi "Reuters".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.