BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Stigla presuda Trampu, mora platiti odštetu od 83,3 miliona dolara

Osuđen je za klevetu i omalovažavanje kolumnistice čije je optužbe za silovanje ranije negirao

Tramp: Najavio žalbu. AP

E. Ć.

26.1.2024

Nekadašnji američki predsjednik Donald Tramp (Trump) morat će platiti kolumnistici I. Džin Kerol (E. Jean Carroll) odštetu za klevetu od 83,3 miliona dolara.

To je osam puta više od onoga što je kolumnistica tražila u svojoj tužbi, međutim sud je donio odluku. 

Porota koju sačinjava sedam muškaraca i dvije žene, osudila ga je za klevetu i omalovažavanje kolumnistice čije je optužbe za silovanje ranije negirao, prenosi CNN.

Porota je zaključila da bi Trump trebao platiti Kerol kompenzaciju od 18,3 miliona dolara, odnosno 11 miliona dolara za finansiranje kampanje za popravku reputacije, te 7,3 miliona dolara za emocionalnu štetu izazvanu njegovim javnim izjavama 2019. godine. 

Također, on bi trebao platiti 65 miliona dolara kaznene odštete zbog zlonamjernog postupanja u davanju izjava o Kerol, utvrdila je porota.

Tramp se ekspresno oglasio i najavio žalbu na ovu odluku. Podsjetimo, u maju prošle godine zasebna federalna porota na Menhetnu dodijelila je Kerol ukupno pet miliona dolara odštete, uključujući skoro tri miliona dolara za klevetu, nakon što je otkrio da je Tramp seksualno zlostavljao Kerol, a zatim je klevetao 2022. zbog javnih izjava koje je dao omalovažavajući je, prenio je CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.