ZATRAŽIO ALŽIR

Vijeće sigurnosti UN-a zakazalo hitnu sjednicu: Pritisak na Izrael da se implementira presuda

Sastat će se naredne sedmice

Vijeće sigurnosti UN-a. Facebook

Z. K.

27.1.2024

Vijeće sigurnosti UN-a, nakon što je Međunarodni sud u Hagu u petak objavio presudu u slučaju Južnoafričke Republike protiv Izraela, zakazalo je hitnu sjednicu na kojoj će se razgovarati i o implementaciji presude.

Spriječiti genocid

Prema pisanju izraelskih medija, Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se naredne sedmice, a sve zbog odluke suda kojom se poziva Izrael da spriječi činjenje genocidnih djela nad Palestincima u Gazi.

Sastanak Vijeća sigurnosti zatražio je Alžir, čije je ministarstvo vanjskih poslova reklo da će dati obavezujući učinak na izjavu Međunarodnog suda pravde o privremenim mjerama koje su nametnute Izraelu.

- Odluka Međunarodnog suda pravde daje jasnu poruku da je, za ispunjenje svih uslova, potreban prekid vatre. Zato vežite pojaseve - rekao je ambasador Palestine pri UN-u Riyad Mansour.

Također, on je naglasio kako će se Arapska grupa, koju između ostalog predstavlja i Alžir, zalagati za prekid vatre.

Duboke podjele

Vijeće sigurnosti UN-a koje je duboko podijeljeno kada se govorio o ratu u Gazi usvojile je do sada samo dvije rezolucije od početka rata 7. oktobra. 

U decembru 2023. godine, UN je zatražio da se osigura isporuka pomoći Gazi u velikim količinama. Ono što je prethodilo ovoj rezoluciji je odluka SAD-a da stavi veto na rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre.

Međunarodni sud pravde donio je odluku po tužbi Južnoafričke republike za genocid i zahtjevu za donošenje privremenih mjera koje podrazumijevaju da Izrael mora uraditi sve na sprečavanju genocida i u roku od mjesec podnijeti izvještaj šta je uradio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.