OBJAVLJEN SADRŽAJ

Makron potpisao novi zakon o imigraciji uprkos oštrom protivljenju desnice

Proglašenje zakona dolazi nakon što je Ustavno vijeće Francuske odbacio 35 od njegovih 86 članova

Emanuel Makron, predsjednik Francuske. Anadolija

N. Aj.

27.1.2024

Administracija francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) objavila je danas u Službenom listu formalni tekst novog zakona o imigraciji, sa prvim uputstvima o njegovoj primjeni koji su već predstavljeni zvaničnicima.

Proglašenje zakona dolazi nakon što je Ustavno vijeće Francuske odbacio 35 od njegovih 86 članova, uključujući sporne amandmane na kojima je insistirala desnica, kao što su mjere ograničavanja pristupa socijalnim beneficijama i uvođenje imigracionih kvota, prenosi Parisien.

Odredbe neustavne

Ustavno vijeće odbacilo je mnoge mjere koje su donijete uz podršku desnice i ultradesnice, pa su u nekoliko članova u zvaničnom izdanju označene "odredbe koje su odlukom Ustavnog vijeća od 25. januara 2024. kvalifikovane kao neustavne".

Odbornici su također odbacili formu, ali ne i suštinu mnogih mjera, kao što su godišnje migracijske kvote i stroži kriterijumi za spajanje porodice.

Međutim, na snagu je stupilo 10 članova zakona "O kontroli imigracije i unapređenju integracije", a konačni tekst zadržava strukturu na kojoj je insistirao ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin), koji je predstavio zakon u parlamentu.

Ovo je dio koji olakšava deportaciju ljudi ako počine krivična djela, kao i ukidanje njihove boravišne dozvole.

Generalno, za dobijanje boravišne dozvole potrebno je obavezati se na „poštovanje principa Republike“, kao što su sloboda govora i savjesti i ravnopravnost muškaraca i žena.

Također je pojačan zahtjev za vladanjem francuskim jezikom, posebno "razumijevanjem uobičajenih izraza".

Zakon ukida zaštitu koju uživaju određene kategorije stranih državljana, poput onih koji su u Francusku stigli mlađi od 13 godina.

Odjeljenja sada imaju mogućnost da uskrate izdržavanje za djecu strancima od 18 do 21 godine kojima je naloženo da napuste zemlju.

Kako je saopćeno, oko 150.000 Francuza protestiralo je prošle nedjelje, zahtijevajući ukidanje zakona o imigraciji.

Zakon o imigraciji usvojio je francuski parlament 19. decembra 2023. nakon 18 mjeseci intenzivne debate, zahvaljujući glasovima desnice, posebno poslanika partije Nacionalno okupljanje koju u parlamentu predvodi Marin le Pen (Marine Le Pen).

Suprotnost s ustavom

U zakonu je zadržana odredba o regulisanju neregistrovanih radnika u industrijama koje se suočavaju sa manjkom.

Poslije odluke Ustavnog vijeća, Makron je pozvao Darmanena da učini „sve što je u njegovoj moći da imigracioni zakon primjeni što je prije moguće“.

Darmanen, koji je ranije rekao da su neke mjere "očigledno u suprotnosti sa ustavom", opisao je odluku Vijeća kao pobjedu vlade.

Odluka je, međutim, izazvala osudu desnice, pri čemu je Žordan Bardela (Jordan Bardella), predsjednik partije Nacionalno okupljanje, kritikovao ono što je nazvao "pučem od sudija, uz podršku predsjednika" piše u objavi na platformi X.

On je pozvao na referendum o imigraciji kao jedino rješenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.