UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski otkrio šta bi se desilo ako bi SAD prestale da pomažu Ukrajini

Prema njegovom mišljenju, ako se desi da SAD odugovlače s podrškom, to će utjecati na ujedinjenu Evropu

AP

D. H.

29.1.2024

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smatra da, ako Sjedinjene Američke Države obustave pomoć Ukrajini, Evropa neće uspjeti sama da nadomjesti tu prazninu, ali navodi da vjeruje da se to neće dogoditi.

Zelenski je u intervjuu njemačkoj televiziji ARD, odgovarajući na pitanje šta bi se desilo ako bi SAD prestale da pomažu Ukrajini i da li bi Evropa uspjela da popuni takvu prazninu, rekao da vjeruje da se to neće desiti i da Evropa neće ostati sama, prenosi Unian.

On je naveo da je to pitanje složeno, jer sama Evropa neće uspjeti da nadomjesti tu prazninu kada je riječ i o oružju i o finansijama, jer, kako objašnjava, Evropa bi, kad bi se ujedinila, vjerovatno, uspjela da pruži dovoljnu podršku Ukrajini, ali SAD imaju utjecaj i kada od njih dolaze signali koji "nisu baš pozitivni", oni imaju isti utjecaj na neke evropske lidere, prenosi Tanjug.

Prema njegovom mišljenju, ako se desi da SAD odugovlače s podrškom, to će utjecati na ujedinjenu Evropu.

Smatra da bi to dovelo do nedostatka oružja i finansija i da bi savez između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope bio izgubljen.

- Treće, sama Evropa će shvatiti da je to signal da, ako Ukrajina ne izdrži i (predsjednik Rusije Vladimir) Putin krene naprijed, to je signal iz Sjedinjenih Država da će Evropa ostati sama među NATO državama koje će se suprotstaviti Rusiji - ocjenjuje Zelenski.

Dodaje da će to biti ozbiljna pretnja koju će Putin stoprocentno iskoristiti i da je to također signal koji bi pokazao da NATO neće biti tako jak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.