SAOPĆILA VLADA

U Nigeriji oteti učenici i nastavnici: Niko nije preuzeo odgovornost

Najnovija otmica dogodila se kada su se učenici i nastavnici vraćali s lokalnog izleta u ponedjeljak navečer

Bezbjednosne agencije u državi bile su na tragu otmičara. Reuters

Dž. R.

30.1.2024

Naoružani ljudi u Nigeriji oteli su u ponedjeljak navečer šest učenika i tri nastavnika iz škole u jugozapadnoj državi Ekiti, saopćila je državna vlada, u prvoj prijavljenoj otmici u kojoj su učestvovala školska djeca ove godine.

Naoružane bande otimaju seljane, putnike i studente u zamjenu za otkupninu, dok se najnaseljenija afrička nacija bori sa široko rasprostranjenom nesigurnošću, što također uključuje dugogodišnju islamističku pobunu na sjeveroistoku.

Vlada države Ekiti je u saopćenju navela da se najnovija otmica dogodila kada su se učenici i nastavnici vraćali s lokalnog izleta u ponedjeljak navečer. Odveden je i vozač školskog autobusa.

Bezbjednosne agencije u državi bile su na tragu otmičara, dodaje se u saopćenju. Dosad niko nije preuzeo odgovornost niti je tražio otkupninu.

Predsjednik Bola Tinubu, čiji je fokus bio oživljavanje posrnule ekonomije, nalazi se pod pojačanim nadzorom zbog talasa otmica širom Nigerije, uključujući i predgrađe glavnog grada zemlje Abudže ovog mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.