POJAČANE TENZIJE

Poljoprivrednici blokirali granične prijelaze između Belgije i Nizozemske

Poljoprivrednici i drugdje u Evropi su slično nezadovoljni, a nemiri su zabilježeni u Njemačkoj, Poljskoj, Grčkoj, Portugalu i Rumuniji

Demonstracije širom Belgije. AP Photo/Thomas Padilla

FENA

2.2.2024

Poljoprivrednici su blokirali nekoliko graničnih prijelaza između Belgije i Nizozemske, saopćili su u petak belgijski i nizozemski centri, dok protestuju zbog pritužbi uključujući poreze, povećanje troškova, jeftin uvoz i birokratiju.

Granični prijelaz u pravcu Antverpena, drugog po veličini belgijskog grada i kuće druge najveće evropske luke, jedan je od blokiranih prijelaza, navodi se u objavi na društvenoj platformi X.

U zapadnoj Belgiji farmeri već nekoliko dana blokiraju ulazak ili izlazak kamiona iz luke Zebriž, dijela luke Antverpen-Briž, a flamanska televizija VRT izvještava da je gotovo 2.000 kamiona zaglavljeno.

Poljoprivrednici i drugdje u Evropi su slično nezadovoljni, a nemiri su zabilježeni u Njemačkoj, Poljskoj, Grčkoj, Portugalu i Rumuniji.

Protesti su razotkrili tenzije oko uticaja na poljoprivredu napora EU da se uhvati u koštac s klimatskim promjenama, kao i otvaranja vrata jeftinom ukrajinskom uvozu kako bi se pomoglo u ratnim naporima Kijeva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.