VOJNI ANALITIČAR

Bel: "Nije iznenađenje što se SAD osvetio, nego što im je trebalo toliko vremena"

Amerika je bila dužna da preduzme akciju nakon smrti ta tri vojnika i 40 ranjenih u sjevernom dijelu Jordana, dodao je

Zračni napadi u Iraku. Platforma X

N. H.

2.2.2024

SAD su započele val osvetničkih napada na militante u Iraku i Siriji, nakon što su u nedjelju ubijena tri, a ranjena četiri američka vojnika u Jordanu. 

Početne udare su izvele letjelice sa ljudiskom i bespilotnom posadom koje su pogodile zapovjedništvo, skladišta streljiva i druge objekte.

Napad nije iznenađenje

Vojni analitičar Šon Bel (Sean Bell) izjavio je za "Sky News" da nije veliko iznenađenje što se ovaj napad desio. 

- Ono što je iznenađenje je da je trebalo toliko vremena da se to donese. Mislim da je dio onoga što vidimo ovdje vrlo, vrlo proračunat, odmjeren odgovor. Amerika zna da je na rogovima dileme. Bila je dužna da preduzme akciju nakon smrti ta tri vojnika i 40 ranjenih u sjevernom dijelu Jordana - rekao je.

Ali Bel je rekao da SAD ne "žele pogoršati lošu situaciju".

- Zna da su to simptomi. Nije bolest. Bolest je zapravo tekuća borba Izraela u Gazi. Iran je bio vrlo jasan - ako zaustavite rat između Izraela i Hamasa, zaustavit će iritaciju. Stoga SAD očajnički pokušavaju pružiti vojni odgovor na ono što se događa.

Ovo neće biti samo jedan napad, već takozvana kampanja bombardovanja tokom nekoliko noći - rekao je američki dopisnik Mark Stoun (Stone).

Postoje sugestije da je neke od njih u Siriji izvršio Izrael, dodao je.

- Eksplozije koje su ranije prijavljene dogodile su se na istoku Sirije, 300 milja sjeverno od Kule 22, gdje su prošlog vikenda ubijena tri američka vojnika - rekao je Stoun.

Višestepena reakcija

Sirijski državni mediji izvještavaju o brojnim žrtvama.

- Mislim da će biti nekoliko noći bombardovanja pokušavajući da se ponovo uspostavi odvraćanje i da se uklone iranski proksi u regionu - rekao je Stoun.

SAD su jasno stavile do znanja da je "ono što ćemo vidjeti u narednim danima višestepena reakcija".

- To neće biti samo jedan štrajk, to će biti kampanja, kako to neki ovdje u Americi opisuju. Ali to nije, kao što su neki s desne strane politike ovdje u Americi željeli vidjeti, čak i sam Donald Trump, uzvraćajući udarac samom Iranu. To u ovom trenutku nije na planu. Ovo je veoma, veoma, veoma delikatan trenutak - rekao je Stoun.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.