ZASTAVLJANJE NOVIH NAPADA

Bajden: "Napadi su imali za cilj da ograniče eskalaciju i izbjegnu civilne žrtve"

Bajden je rekao da će usmjeriti dodatne mjere, uključujući protiv IRGC-a i osoblja i objekata povezanih s IRGC-om, prema potrebi

Džo Bajden. AP

N. H.

5.2.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) objavio je saopćenje, u kojima je dao detalje o napadima u Iraku i Siriji.

To je papirologija koju treba da uradi, po zakonu, da obavijesti Kongres u roku od 48 sati od pokretanja vojne akcije.

Navodi se u pismu da su napadi bili usmjereni na objekte koje koriste iranski Korpus čuvara islamske revolucije i srodne grupe milicija koje se koriste za "komandovanje i kontrolu, skladištenje oružja, obuku, logističku podršku i druge svrhe".

Vjeruje se da je IRGC naoružao, finansirao i obučio militantnu organizaciju koja stoji iza napada dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika.

Bajden je dodao da su udari imali za cilj da odvrate ove grupe od daljih napada, a poduzeti su na način "da se ograniči rizik od eskalacije i izbjegne civilne žrtve".

Također, Bajden je rekao da će "usmjeriti dodatne mjere, uključujući protiv IRGC-a i osoblja i objekata povezanih s IRGC-om, prema potrebi", javlja BBC.

Visoki veteran pripadnik grupe milicija koju podržava Iran ubijen je tokom američkih zračnih napada u Siriji, navodi iranska novinska agencija Tasnim.

Poluzvanična novinska agencija, koja je poznata po tome što je bliska iranskoj Revolucionarnoj gardi, saopćila je da je 65-godišnji veteran Hamzeh Alavi ubijen u sirijskoj provinciji Deir al-Zour. Bio je član Fatemijun Brigade, milicije koju podržava Iran, koju su uglavnom činili afganistanski i pakistanski šiitski borci.

BBC nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri tu tvrdnju.

Neki iranski mediji potcjenjuju američke zračne napade na Irak i Siriju, tvrdeći da su pogodili uglavnom "prazna" mjesta - ali to sugerira drugačije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.