OD 7. OKTOBRA

Blinken u petoj posjeti Bliskom istoku od izbijanja rata u Gazi

Njegova posjeta dolazi nakon što je američka vojska saopćila da je u nedjelju izvela više napada na projektile Huta u Jemenu

Američki državni sekretar Entoni Blinken. Platforma X

FENA

5.2.2024

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) u još jednoj je posjeti Bliskom istoku – u njegovom petom putovanju u regiju od 7. oktobra.

Njegova posjeta dolazi nakon što je američka vojska saopćila da je u nedjelju izvela više napada na projektile Huta u Jemenu

Vojska je navela da je pogodila krstareću raketu za kopneni napad i četiri protivbrodske rakete “koje su bile spremne za lansiranje na brodove u Crvenom moru"

Taj razvoj dešavanja uslijedio je nakon zajedničkih napada Sjedinjeih Država i Velike Britanije na ciljeve Huta - za koje Britanija tvrdi da su imali za cilj da odvrate napade Huta na međunarodne brodove u Crvenom moru nakon kontinuiranih napada grupe koju podržava Iran u Crvenom moru na vojne i komercijalne brodove za koje tvrdi da su povezani s Izraelom.

Sjedinjene Države također tvrde da planiraju više napada na ciljeve povezane s Iranom, kao odgovor na napad dronom u Jordanu u kome su ubijena trojica američkij vojnika prije više od sedmicu dana.

Iran, međutim, tvrdi kako su optužbe da je umiješan "neosnovane". Islamski otpor u Iraku, milicija koju podržava Iran, preuzela je odgovornost, prenosi BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.