RIM

Italija: Zbog nemira u centru za repatrijaciju uhapšeno 14 osoba

Rimska policija uhapsila je 14 migranata iz devet zemalja zbog navodne umiješanosti u nemire u centru za repatrijaciju nakon smrti migranta iz Gvineje

Rimska policija. Reuters

Anadolija

5.2.2024

Vlasti u Rimu uhapsile su 14 migranata iz devet zemalja zbog navodne umiješanosti u nemire u centru za repatrijaciju nakon smrti migranta iz afričke države Gvineje, saopćila je policija u ponedjeljak.

Nakon što je tijelo otkriveno u nedjelju ujutro, migranti u centru počeli su paliti dušeke i bacati predmete na pripadnike policije.

Migranti su koristili telefonske govornice da sruše dvije pregrade. Jedna grupa je došla do parkiranih policijskih vozila, zapalivši jedno, dok je druga grupa ušla u prostoriju u kojoj su pripadnici reda držali lične stvari, koje su uzeli i uništili.

Osumnjičeni su uništili i osam videokamera, saopćila je policija. Vlasti su upotrijebile suzavac kako bi smirile migrante. Povrijeđena su tri policajca. Osumnjičeni su iz Maroka, Pakistana, Gvineje, Kube, Čilea, Senegala, Tunisa, Nigerije i Gambije, saopćila je policija. 

Italijanski zvaničnik koji je posjetio centar u nedjelju rekao je da se 21-godišnji gvinejski migrant objesio nakon što nije mogao otići kući da se pridruži svojoj porodici.

- Ovi centri su crne rupe za prava i čovječanstvo - rekao je zastupnik Rikardo Magi za televiziju "La Repubblica".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.