VREMENSKA NEPOGODA

Ledeno vrijeme u Kini dovelo do saobraćajnog haosa, nekoliko osoba poginulo

Pokrajine Hunan i Hubei podnijele su najveći teret lošeg vremena koje se pogoršalo tokom vikenda

Saobraćajni haos u Kini. Platforma X

H. J. I.

6.2.2024

Ledena kiša, snijeg i led otežavaju saobraćaj u centralnoj i istočnoj Kini dok milioni ljudi putuju kući uoči praznika Proljetnog festivala, po hladnom vremenu koje je protekle sedmice zahvatilo dijelove zemlje i u kojem su poginule najmanje dvije osobe.

Otkazane stotine vozova

Jedna osoba u Hubeiju i druga iz južne pokrajine Hunan poginule su kada su se nadstrešnice na poljoprivrednim tržnicama srušile pod velikim snijegom, prema izvještaju državnih medija.

Pokrajine Hunan i Hubei podnijele su najveći teret lošeg vremena koje se pogoršalo tokom vikenda, zbog čega je usporen saobraćaj na autoputevima i otkazane stotine vozova. Prekidi putovanja podudaraju se s najvećom masovnom migracijom u svijetu jer milioni hrle kući vidjeti svoje porodice za kinesku Novu godinu.

Videosnimke na kineskim društvenim mrežama ovih dana prikazuju ljude zaglavljene u vozovima i zarobljene u automobilima na snježnim autoputevima u nekoliko gradova, uključujući Jingzhou.

Jedan je vozač bio zarobljen u automobilu tri dana, a putnici koji su išli u Wuhan zapeli su u vozu nakon što je prekinuto napajanje strujom na niskim temperaturama.

Putnici zaglavljeni

Stotine su vozova odgođeni ili obustavljeni, a gomile putnika zaglavljene su na željezničkim stanicama u Wuhanu, javljaju lokalni mediji.

Fotografije kineske meteorološke uprave pokazuju savijena i slomljena stabla po cestama u Hunanu, oborena ledenom kišom.

Vlasti u Hubeiju saopćile su da namjeravaju očistiti tunele i mostove, gdje je debeli led izazvao zagušenja prometa. Pokrajina je naložila stotinama naplatnih stanica na autoputevima da poduzmu mjere kontrole saobraćaja, uključujući besplatno propuštanje vozila.

Kineski centralni meteorološki opservatorij predviđa više kiše, snijega i hladnoće na jugu u prvoj polovini ove sedmice, ali je rekao da će se uvjeti poboljšati od četvrtka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.