"MAŠINA ZA GAFOVE"

Video / Pogledajte kako je Bajden Makrona pomiješao s Miteranom

Zabuna se dogodila tokom predizbornog skupa u Las Vegasu, gdje je Bajden ispričao anegdotu o sastanku s čelnicima G7

Bajden: Novi gaf tokom govora. Screenshot / YouTube

N. H.

6.2.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) tokom predizbornog govora pomiješao je francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) sa Fransoom Miteranom (Francois Mitterrand), bivšim predsjednikom koji je umro 1996. godine. 

Zabuna se dogodila tokom predizbornog skupa u Las Vegasu, gdje je Bajden ispričao anegdotu o sastanku s čelnicima G7 u junu 2021. godine. 

Bajden je ispričao kako je na sastanku rekao da se "Amerika vratila", što je izazvalo odgovor "Miterana iz Njemačke", prije nego što ga je ispravio na "iz Francuske". 

Dodao je da se potom razgovor okrenuo napadu na američki Kapitol 6. januara, s tadašnjom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Bajdenov gaf ispravljen je u službenom zapisu Bijele kuće, u kojem su objavljene njegove primjedbe s precrtanim imenom "Miteran" koje je zamijenjeno sa "Makron".

Bajden je upoznao Miterana u januaru 1988. tokom sastanka Odbora za evropske poslove, sedam godina nakon što je 1981. postao francuski predsjednik.

Miteran je bio predsjednik do 1995., a umro je godinu dana kasnije, u dobi od 79 godina.

Gaf predsjednika Bajdena posljednji je na rastućem popisu tokom njegovih govora visokog profila – do te mjere da je sam sebi dao nadimak “mašina za gafove”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.