ŠVEDSKE VLASTI U PROBLEMU

Eksplozije drmaju Štokholm četvrtu noć zaredom, policija reagirala: "Ovo nećemo riješiti godinama"

Nakon tri mjeseca relativnog zatišja u Švedskoj su se ponovno intenzivirali sukobi organiziranog kriminala

Švedska policija: Bande imaju novi cilj. AP

N. H.

6.2.2024

Nakon tri mjeseca relativnog zatišja u Švedskoj su se ponovno intenzivirali sukobi organiziranog kriminala. 

Već najmanje četiri noći zaredom u široj okolici Štokholma čule su se eksplozije podmetnutih bombi u brojnim naseljima, a prošlog vikenda u Geteborgu su ubijena dva muškarca. Sve ukazuje na to da se rasplamsava sukob suprotstavljenih kriminalnih klanova.

U spomenutim eksplozijama nije bilo stradalih i počinjena je tek manja materijalna šteta jer su najprije bile tempirane kao upozorenje osobama iz kriminalnog podzemlja. Sve eksplozivne naprave podmetnute su ispred ulaza stambenih zgrada i kuća na kojima su prijavljeni poznati pripadnici klana "Foxtrot" ili njihovi članovi obitelji.

Jasna poruka 

Međutim, mahom su mete bile adrese na kojima su živjeli uhapšeni ili osuđeni pripadnici klana "Foxtrot", što se tumači kao poruka da se ni u zatvoru neće moći osjećati sigurno. Primjera radi, eksplozija prošlog petka u Sundbibergu odjeknula je ispred zgrade u kojoj je prijavljen 26-godišnji Alfred Venberg, za kojeg se smatra da je "Foxtrotov" vodeći stručnjak za eksplozivne naprave. Venberg od prošlog ljeta služi višegodišnji zatvorsku kaznu zbog niza kaznenih djela.

- Intenzitet nasilja kreće se u valovima i situacija se može brzo promijeniti u oba smjera. U posljednjoj sedmici sukobi su se ubrzali - kaže za dnevni list Aftonbladet Tomi Gustafson, policijski dužnosnik iz odjela za borbu protiv organiziranog kriminala, te dodaje: 

- Čini se da postoji interni sukob unutar samog Foxtrota, a traje i sukob između Foxtrota i mreže Dalen.

Ubistva u Geteborgu

Ubojstva u Geteborgu počinjena su vatrenim oružjem u noći sa subote na nedjelju u mirnom naselju porodičnih kuća. Počinitelj koji je neko vrijeme pratio žrtve još nije identificiran.

Policija je isprva objavila kako nije sigurno da se radi o obračunu unutar kriminalnog podzemlja, da bi se kasnije pokazalo da su ubijeni muškarci u dobi od 25 i 30 godina otprije poznati policijskim službama.

- Broj nasilnih kaznenih djela opada, no pogledamo li kriminal u tim mrežama, on je u najvećoj mjeri kontinuiran. Mnoge smo procesuirali i to su bile učinkovite mjere protiv simptoma, no pokretači ovog zločina i dalje su jednako aktivni - kaže Hana Paradis, pa nastavila:

- Ne smijemo pomisliti da je nasilje unutar kriminalnih klanova nestalo samo zato što je januar bio mirniji. Problem i dalje postoji, kriminal je uglavnom kontinuiran i pokretači zločina su podjednako aktivni.Trebat će nam nekoliko godina da to riješimo, možda i decenija. Još uvijek smo u fazi lova na kriminalne bande.

U središtu sukoba organiziranog kriminala posljednjih godina u Švedskoj nalazi se 38-godišnji Rava Mađid, švedski i turski državljanin kurdskog podrijetla i lider donedavno moćnog klana "Foxtrot", za kojeg se pretpostavlja da se skriva na Bliskom istoku. Mađida, poznatog i kao Kurdska Lisica, optužuje se za septembarski val nasilja u okolici Štokholma u kojem je smrtno stradalo desetak pripadnika kriminalnog podzemlja, ali i dvoje slučajnih prolaznika.

9000 pripadnika kriminalnih klanova

Policija procjenjuje da u Švedskoj trenutačno djeluje 9000 pripadnika kriminalnih klanova, kojima pomaže još oko 30.000 povezanih osoba. Samo u Štokholmu postoji oko 50 aktivnih klanova, od kojih se mnogi sada sukobljavaju s Foxtrotom, u posljednje vrijeme oslabljenim nizom hapšenja i policijskih akcija širom Europe zbog ilegalnog tržišta narkotika.

U švedskoj policiji, pak, vole se pohvaliti da će otprilike 70 posto prošlogodišnjih teških kaznenih djela rezultirati kaznenim progonom ili su već donesene sudske presude. Prijašnjih godina bilo je riješeno tek 15-ak posto takvih kaznenih djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.