STANJE PRIPRAVNOSTI

Pakistanci danas izlaze na izbore: Sve bi moglo ovisiti o moćnim generalima

Deseci hiljada vojnika i paravojnih snaga raspoređeni su širom zemlje

Pakistanci danas izlaze na izbore. Platforma X

H. J. I.

8.2.2024

Pakistanci danas biraju novo političko vodstvo u zemlji koju potresaju sve češći napadi militanata, ekonomska kriza i duboko polarizirano političko okruženje.

Očekuje se da će se borba voditi između kandidata koje podupire zatvoreni bivši premijer Imran Khan, čija je stranka Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) pobijedila na posljednjim izborima, i Pakistanske muslimanske lige (PML-N) trostrukog premijera Nawaza Sharifa koji se smatra favoritom.

I Bilawal Bhutto Zardari, 35-godišnji sin bivše premijerke Benazir Bhutto, vodio je agresivnu kampanju u utrci za glavni ured.

Uloga moćnih generala

Analitičari su rekli da nema jasnog pobjednika, ali da bi moćni pakistanski generali mogli odigrati svoju ulogu. Pakistanska vojska dominirala je nuklearnom silom, izravno ili neizravno u njenih 76 godina nezavisnosti, iako već nekoliko godina tvrdi da se ne miješa u politiku.

Khan vjeruje da vojska stoji iza napora da se uništi njegova stranka, a analitičari i protivnici kažu da Sharif ima podršku generala.

Bivši premijeri zamijenili su mjesta od prošlih izbora 2018. godine. Tada se vjerovalo da vojska podržava Khana dok je Sharif bio u zatvoru zbog optužbi za korupciju.

Ako izbori ne rezultiraju jasnom većinom ni za jednu stranu, kao što analitičari predviđaju, bit će izazovno suočiti se s višestrukim izazovima. To će se prije svega odnositi na traženje novog programa finansijske pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon što sadašnji istekne u martu.

Niz militantnih napada

Manje stranke mogle bi imati ključnu ulogu u formiranju vlade kojoj za većinu treba 169 mjesta u Narodnoj skupštini s ukupno 336 zastupnika. Birači direktno biraju 266 članova, 60 mjesta rezervirano je za žene, a 10 za one koji nisu muslimani.

Mnogi nezavisni kandidati imaju podršku Khana i moći će se slobodno pridružiti bilo kojoj stranci ako pobijede. Khan je rekao da njegovi kandidati neće podržati Sharifa i Zardarija.

Izbori se odvijaju u vrijeme sve češćih militantnih napada. U bombaškim napadima je samo dan prije izbora ubijeno 26 ljudi u jugozapadnoj pokrajini Baločistan.

Pakistan je u stanju pripravnosti, a vojska je raspoređena na biralištima. Deseci hiljada vojnika i paravojnih snaga raspoređeni su širom zemlje. Pakistan je objavio i da zatvara svoje granice s Iranom i Afganistanom na jedan dan iz sigurnosnih razloga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.