EGIPAT

Delegacija Hamasa u Kairu radi pregovora o prekidu vatre s Izraelom

Palestinski izvori objavili su jučer da je Hamas prihvatio plan koji predviđa razmjenu zarobljenika u tri faze i prekid vatre u pojasu Gaze

Delegacija Hamasa u Kairu. Anadolija

Anadolija

8.2.2024

Delegacija Hamasa otputovala je u Kairo kako bi završila pregovore o prekidu vatre s Izraelom, javlja Anadolija.

Hamas je objavio saopštenje u kojem se navodi da je delegacija koju predvodi zamjenik predsjednika Hamasa u Gazi Kalil al- Haja (Khalil al-Hayya) otišla u egipatsku prijestolnicu kako bi završila pregovore o prekidu vatre s Izraelom.

Netanjahu odbacio Hamasove zahtjeve 

Palestinski izvori objavili su jučer da je Hamas prihvatio plan koji predviđa razmjenu zarobljenika u tri faze i prekid vatre u pojasu Gaze, od kojih bi svaki trajao 45 dana.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon jučerašnjeg sastanka s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antonyjem) u vezi sa Hamasovim prijedlogom za prekid vatre, kazao je da bi prihvatanje zahtjeva Hamasa, koji je ponudio primirje i međusobnu razmjenu zarobljenika, dovelo do novog masakra za Izrael.

Priprema za napad na grad Rafah

Netanjahu je također rekao da su naredili vojsci da se pripremi za napad na grad Rafah na jugu Gaze.

Obraćajući se porodicama izraelskih zatvorenika u Pojasu Gaze, Netanjahu je istakao da su Hamasovi zahtjevi nerealni i da je održavanje vojnog pritiska jedina opcija za dovođenje zarobljenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.