TREĆI PUT OD DECEMBRA

Ponovo erumpirao vulkan na Islandu: Lava je već prešla ceste i oštetila vodene cijevi

Civilna zaštita je zatražila od domaćinstava i kompanija da štedljivo postupaju s električnom energijom

Rijeka lave. Twitter

Z. K.

8.2.2024

Vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je danas treći put od decembra, izbacujući lavu do 80 metara u vis, poremetivši tako svakodnevni život na poluotoku Reykjanesu. 

Vodopadii žarko narandžastog otopljenog stijenja izbijaju iz pukotina na zemlji, a lava je već prešla ceste kod Plave lagune, luksuznog geotermalnog lječilišta koje je zbog erupcije zatvoreno.

Lava je također oštetila termalne vodene cijevi u području južno od glavnog grada i poremetila opskrbu toplom vodom za 20.000 ljudi. Ponovna uspostava opskrbe toplom vodom putem pomoćnog cjevovoda mogla bi potrajati danima. Civilna zaštita je zatražila od domaćinstava i kompanija da štedljivo postupaju s električnom energijom.

Rijeka lave je trenutno samo kilometar od geotermalne elektrane Svartsengi, rekla je Rikke Pedersen, voditeljica Nordijskog vulkanološkog istraživačkog centra u Reykjaviku.

Vulkanske erupcije na poluotoku Reykjanes su tzv. pukotinske erupcije koje nastaju kada niskoviskozna lava izlazi iz pukotina u Zemlji u dužini nekoliko desetaka kilometara.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.