OZBILJNE POSLJEDICE

Dvije osobe ubijene, više od 80 povrijeđenih u nasilnim protestma na sjeveru Indije

Nasilje je izbilo u četvrtak kada su državni zvaničnici srušili imanje koje su lokalni stanovnici smatrali vjerskim objektom

Ilustracija. Anadolija

FENA

9.2.2024

Dvije osobe su ubijene, a više od 80 je povrijeđeno u nasilnim protestima u gradu Haldwaniju na sjeveru Indije nakon vladine akcije rušenja gradske strukture koja je izazvala, kako ih naziva, nezakonite napade, saopćili su zvaničnici u petak.

Smatraju da je srušen vjerski objekat

Nasilje je izbilo u četvrtak kada su državni zvaničnici Utarakhanda krenuli da sruše imanje za koje je zvaničnik rekao da nije ni registrirano kao medresa ni kao mjesto za obavljanje islamskih molitvi, iako su ga neki lokalni stanovnici smatrali vjerskim objektom.

- Mogu potvrditi da su dvoje izgubili život, a tri osobe su ozbiljne povrijeđene. Više od 80 je zadobilo povrede zbog gađanja kamenicama, uključujući i neke policajce i novinare - kazao je visoki policijski zvaničnik Prahlad Narajan Mina (Prahlad Narayan Meena).

Vandana, okružni sudija Nainitala u kome se Haldwani nalazi, kazao je na konferenciji za novinare da akcija rušenja i njene posljedice "nisu komunalni i i ne treba ih smatrati takvima".

Policajac, koji nosi jedno ime, kazao je da su protesti povezani s vladinom akcijom da se sruši "nekretnina koja nije ni registrovana kao vjerska lokacija niti joj je dato takvo priznanje. Neki tu strukturu nazivaju medresom".

Pokrenuti mjere protiv izgrednika

Sumit Hridaješ (Hridayesh), državni poslanik iz opozicione Kongresne stranke koji predstavlja Haldwani, rekao je da je nasilje rezultat "ishitrene akcije" administracije. Dodao je da je mještane tog područja, uključujući imame, trebalo uzeti u razmatraje prije početka pokretanja akcije.

Glavni ministar Utarakanda Puškar Sing Dami (Pushkar Singh Dhami), izjavio je da će vlada poduzeti "najstrožije mjere protiv izgrednika".

- Policiji su date jasne instrukcije da se striktno obračunava s neposlušnim elementima. Identifikuje se svaki izgrednik koji se upustio u paljevinu i gađanje kamenom. Nijedan izgrednik koji narušava harmoniju i mir neće biti pošteđen - navodi on u saopćenju.

Haldwani je drugi dan pod policijskim satom, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.