PRIRODNI TOK

Veliko naučno otkriće u Albaniji: Nikada nije pronađeno nešto slično tome

U albanskom rudniku hroma izmjeren najveći prirodni tok vodonika

Otkriće u Albanije. Shutterstock

D. H.

12.2.2024

Vodonični gas je bez boje i mirisa i vrlo je zapaljiv, pa se često koristi kao gorivo. U novije vrijeme se smatra alternativom gorivima na bazi ugljenika pošto njegovo sagorijevanje ne proizvodi efekte stakle bašte, piše Phys.org.

Ranije istraživanje je pokazalo da se ogromni rezervoar vodonika nalazi ispod tog rudnika i da je nastao kad se dio Zemljine kore pomjerio prije milion godina. Formiran je stjenoviti pojas tla poznat kao ofiolit. Nekoliko takvih ofiolita je pronađeno širom svijeta, a za većinu se vjeruje da sadrže rezerve vodonika.

U novoj studiji, istraživači su reagovali na izvještaje o velikim količinama vodonika koji curi u rudniku. Prijavljeno je nekoliko eksplozija. Curenje je izmjereno na nekoliko mjesta i procijenjena je ukupna količina vodonika koji se oslobađa – mjerenja su ukazala da se oko 200 tona oslobodi iz rudnika svake godine, što je najveći registrovani prirodni tok.

Istraživači smatraju da je neophodna nova tehnologija kako bi se takvi rezervoari iskoristili za dobijanje ogromnih količina vodonika na čist i ekonomičan način, potencijalno smanjujući oslanjanje na ugljenična goriva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.